Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki tortowej
- 2 jajka
- 200 ml zimnego mleka
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 1/2 kg pstrąga wędzonego
- 1/2 kg pstrąga smażonego
- 2 jajka
- pęczek zielonej pietruszki
Jak wykonać pierogi pstrągusie?
Z podanych składników zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania można dodać do niego nieco letniej wody, aby uzyskać plastyczną konsystencję. Ryby obrać z ości i zemleć. Dodać jajka i posiekaną drobno pietruszkę. Wymieszać na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt sucha, można dodać odrobinę oleju. Przygotowanym farszem napełniać pierogi, brzegi zlepić widelcem. Wrzucać na osoloną, wrzącą wodę i gotować 5–7 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Podawać z dobrze przesmażoną cebulką.
Pomysł i wykonanie: R. Nejman, tekst: K. Bieniecka-Drzymała
Zdjęcie: M. Adamczewska. W zorganizowaniu sesji pomogła nam restauracja Vine Bridge w Poznaniu.
Pomysł i wykonanie: R. Nejman, tekst: K. Bieniecka-Drzymała
Zdjęcie: M. Adamczewska. W zorganizowaniu sesji pomogła nam restauracja Vine Bridge w Poznaniu.