Chrust lany
Składniki: 200 g mąki pszennej, 180 ml mleka, 20 ml wódki, 2 jajka, 1 łyżeczka cukru, tłuszcz do smażenia (np. smalec, olej rzepakowy).
Wykonanie: Mąkę wsypać do miski. Wlać mleko i szybko wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Dodać alkohol (ciasto będzie gęste). Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wmieszać do mąki z mlekiem. Odstawić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta.
Tłuszcz rozgrzać w niskim, niedużym garnku do temperatury 175–180°C. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy około 0,7–1 cm. Przytrzymać palcem końcówkę, aby ciasto nie wypływało.
Na rozgrzany tłuszcz wycisnąć ciasto, tworząc spirale (lub inną dowolną kompozycję). Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Tłuszcz rozgrzać w niskim, niedużym garnku do temperatury 175–180°C. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy około 0,7–1 cm. Przytrzymać palcem końcówkę, aby ciasto nie wypływało.
Na rozgrzany tłuszcz wycisnąć ciasto, tworząc spirale (lub inną dowolną kompozycję). Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Hiszpańskie Churros
Składniki: 30 g masła, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 200 g mąki pszennej, 2 jajka, 250 ml wody.
Wykonanie: Wodę, masło, sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i szybko wymieszać łyżką drewnianą. Gotować dalej, na małym ogniu, energicznie mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Garnek ściągnąć z ognia. Od razu dodać jedno jajko i dokładnie zmiksować. Następnie wmiksować drugie.
Tłuszcz rozgrzać w głębokiej patelni do temperatury 180°C. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (o średnicy około 1 cm). Wyciskać na rozgrzany tłuszcz, tworząc długie paski. Ciasto odcinać nożem.
Churros smażyć z dwóch stron na złotobrązowy kolor, około 2 minut z każdej. Usmażone wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Można podawać z sosem czekoladowym.
Wykonanie: Wodę, masło, sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i szybko wymieszać łyżką drewnianą. Gotować dalej, na małym ogniu, energicznie mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Garnek ściągnąć z ognia. Od razu dodać jedno jajko i dokładnie zmiksować. Następnie wmiksować drugie.
Tłuszcz rozgrzać w głębokiej patelni do temperatury 180°C. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (o średnicy około 1 cm). Wyciskać na rozgrzany tłuszcz, tworząc długie paski. Ciasto odcinać nożem.
Churros smażyć z dwóch stron na złotobrązowy kolor, około 2 minut z każdej. Usmażone wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Można podawać z sosem czekoladowym.
Oponki bez sera
Składniki: 1 kg mąki, kostka drożdży (10 dag), 1 cukier wanilinowy, 5 żółtek, 1/2 kostki masła, 1 mały kieliszek spirytusu, 4 łyżki cukru pudru, 1/2 l mleka.
Wykonanie: Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, lekko podgrzane mleko oraz łyżkę mąki. Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Ciasto wałkować i wycinać szklanką koła, a w nich – kieliszkiem małe kółka.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Wyjąć na ręcznik papierowy. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala
Wykonanie: Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, lekko podgrzane mleko oraz łyżkę mąki. Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Ciasto wałkować i wycinać szklanką koła, a w nich – kieliszkiem małe kółka.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Wyjąć na ręcznik papierowy. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala