Wykonanie:
Nadzienie: Śliwki umyć, przekroić na połowę i odpestkować. Skropić sokiem z cytryny. Masło rozpuścić na żeliwnej patelni, dodać cukier i skarmelizowac na złotobrązowy kolor. Posypać orzechami. Ułożyć śliwki przeciętą powierzchnią do dołu. Piekarnik rozgrzać do 220 °C.
Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść z nich ciasto. Rozwałkować na odrobinie mąki do formy tarty. Ułożyć na śliwkach, dociskając lekko brzeg ciasta do dołu. Ciasto nakłuć wielokrotnie widelcem i posmarować śmietaną. Posypać cukrem i piec w rozgrzanym do 220°C piekarniku przez 10 min. Po tym czasie zredukować temperaturę do 180°C i pozostawić w piekarniku jeszcze przez 30 min. Wyjąć i od razu wyłożyć z formy na talerz.
Wskazówka:
Jeśli nie mamy do dyspozycji żeliwnej formy do tarty, możemy upiec ciasto w zwykłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód należy posmarować masłem, posypać cukrem i orzechami, a następnie ułożyć śliwki przeciętą powierzchnią do dołu.
Przepisy: A. R.-T., L. P., tekst: K. B-D, zdjęcia: H. D.