Co wyróżnia agrest na tle innych owoców?
Agrest jest nadal niedoceniany, choć oferuje bogactwo zarówno witamin, jak składników mineralnych, a także pektyn. Dzięki swojemu składowi ma prozdrowotne działanie na nasz organizm, a przetwory z jego udziałem będą rewelacyjne w smaku i dobrze zakonserwowane.
W zależności od odmiany owoce agrestu mają zróżnicowany kształt i wielkość, smak, stopień owłosienia, a także wybarwienie. Są z reguły koloru czerwonego, zielonego, żółtego, białego, zielonofioletowego lub fioletoworóżowego
W jakim miejscu posadzić agrest?
Agrest lubi słońce i warto wyznaczyć dla niego stanowisko nasłonecznione, ciepłe i osłonięte od wiatru. Najlepsze są tereny równinne, lecz jeśli mamy pagórkowaty, to wybierzmy stoki o wystawie zachodniej lub południowo-zachodniej.
Jaką ziemię najbardziej lubi agrest?
Co do gleby, to agrest preferuje gleby piaszczysto-gliniaste, gliniaste, żyzne, bogate w składniki pokarmowe i substancję organiczną. Nie należy sadzić krzewów na glebie bardzo lekkiej ani bardzo zwięzłej, podmokłej czy tam, gdzie mogą tworzyć się zastoiska mrozowe. Najlepiej rośnie na glebie o umiarkowanej wilgotności i pH w granicach 6,5–6,7. Pod krzew robimy dołki w rozstawie około 1, 0–1,5 m (zależnie od odmiany) o głębokości 40 cm. Jeżeli zdecydujemy się go sadzić na glebach bardzo lekkich, na dno dołka należy wsypać zmieszany z ziemią kompost lub obornik, gdy na glebach zwięzłych – ziemię należy rozluźnić piaskiem, żeby ułatwić mu start w początkowym okresie. Trzeba pamiętać, że sadzonki sadzimy 5 cm głębiej, niż rosły w szkółce. Po posadzeniu obficie podlewamy.
Kiedy wykonujemy pierwsze cięcie agrestu?
Ważnym zabiegiem będzie cięcie, które wykonujemy w pierwszym roku po posadzeniu na 2–3 oczka od nasady, by krzew się zagęścił. W kolejnych latach, gdy wejdzie w okres owocowania, usuwamy pędy najstarsze, nadmiernie zagęszczające. Agrest owocuje na krótkopędach (pędach poniżej 20 cm, które dzieli się na jedno- bądź wieloletnie) powstających na 3–4-letnich gałązkach.
W jaki sposób przycinac agrest?
Gałązki należy skracać na około 1/3 długości, by zmusić je do wypuszczenia krótkopędów. Usuwamy zbyt zagęszczające pędy środkowe, bo przy dużym zagęszczeniu pędów krzew gorzej owocuje, owoce drobnieją i cały krzew jest w większym stopniu narażony na amerykański mączniak agrestu, który całkowicie może pozbawić nas plonu. Wokół krzewu dobrze jest grubo wyściółkować, by zmniejszyć zachwaszczenie i parowanie wody.
Którą odmianę agrestu wybrać?
Jest wiele polecanych odmian, lecz wybierajmy te, które są odporne na mączniaka. Do tej pory pierwsze skrzypce grał Biały Triumf, którego uprawiano ze względu na obfity plon owoców. Niestety, jego mankamentem jest słaba odporność na mączniaka. W związku z tym krzewy wymagały ochrony przed tą chorobą.
Niesłuchowski czerwony to odmiana dojrzewająca w lipcu – sierpniu. Rodzi owoce bardzo smaczne, duże do bardzo dużych, o ciemnoczerwonej barwie i gładkiej skórce. Odmiana odporna na mróz, opadzinę liści i mączniaka agrestu.
Rokula jest odmianą rodzącą duże owoce, dojrzewające w lipcu. Owoce są jasnozielone, okrągłe, w miarę dojrzewania czerwieniejące, smaczne. Odmiana odporna na amerykańskiego mączniaka agrestu, lecz podatna na pękanie owoców podczas obfitych opadów deszczu.
Kamieniar jest wczesną deserową odmianą o średniej wielkości owocach pokrytych najpierw jasnozieloną, a później delikatną czerwoną skórką. Całkowicie odporna na mączniaka.
Mało wrażliwy na mączniaka jest Pax, który obficie owocuje, rodząc duże, jasnozielone, z czasem czerwieniejące owoce pokryte szczecinką. Owoce dojrzewają w początkach lipca.
Całkowitą odpornością na mączniaka charakteryzuje się deserowa Invicta dojrzewająca w połowie lipca. Rodzi duże, zielonkawe owoce, po dojrzeniu żółtozielone, smaczne. Podczas gotowania przetworów owoce zachowują swój kształt.
Małgorzata Wyrzykowska