Aronia – polski superowoc z największą produkcją na świecie, ale w ogródkach nadal dość rzadki
Aronia czarna albo inaczej czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) to krzew z rodziny różowatych (Rosaceae), którego ojczyzną jest wschodnie wybrzeże USA, a który średnio dorasta na wysokość 2-2,5 m. Jagody są ciemnogranatowe, prawie czarne, uważane za nie zbyt smaczne, mało słodkie i cierpkie.
W Polsce uprawiana jest na plantacjach, choć lokalnie na Pomorzu występuje w stanie półdzikim.
Należy do tzw. superfoods, czyli superżywności, do której zalicza się nieprzetworzone produkty żywnościowe, które są bogate w wiele składników mineralnych, roślinnych czy w witaminy, a których przyjmowanie korzystnie działa na organizm człowieka. Takim pożywieniem są właśnie owoce aronii, których Polska jest największym producentem na świecie.
Jednakże nadal stosunkowo rzadko aronię można spotkać w małych przydomowych ogródkach.
Aronia jest łatwa w uprawie
Aronia czarna nie jest wymagającą rośliną, ale będzie wdzięczna za wybranie stanowiska nasłonecznionego, odchwaszczonego i osłoniętego od wiatru.
- Preferuje glebę o pH 6,5. Po przesadzeniu wokół krzaczków warto wyłożyć wokół aronii ściółkę z kory sosnowej.
- Aronia nie wymaga dużego nawożenia.
- Jest odporna na choroby, szkodniki i mróz.
- Łatwo adaptuje się do warunków.
- Latem w czasie upałów kiedy dojrzewają owoce należy ja często podlewać.
- Aronia uwielbia coroczne przycinanie, które zapobiega rozrastaniu się krzewu .
- Najlepiej owocują rośliny 5-6 letnie, choć owoce można już zbierać 2 letnie.
- Aronia to także świetna roślina ozdobna. Kwitnie pięknie, a jesienią liście zmieniają kolor czerwony i pomarańczowy.
- Krzewy aronii corocznie owocują obficie i regularnie, zarówno na pędach jednorocznych, jak i na starszych, na których wytwarzają się krótkopędy.
- To co wyróżnia aronię spośród wielu innych roślin, to to, że nie akumuluje w swoich tkankach metali ciężkich, dlatego nadaje się do uprawy w miastach oraz przy drogach.
Więcej o pielęgnacji w naszym artykule: Uprawa aronii – jak sadzić, przycinać i jakie odmiany wybrać?
Kiedy zbierać owoce aronii?
Owoce dojrzewają od połowy sierpnia do połowy września, ale warto jak najdłużej zwlekać z ich zbiorem, aby jagody zgromadziły jak najwięcej cukrów i antocyjanów. Zbiór owoców jest możliwy nawet po pierwszych przymrozkach, ponieważ jagody nie opadają z krzaczka.
Do zbioru nadają się w pełni dojrzałe i jednolicie oraz ciemno zabarwione owoce. Dzięki temu, że owoce aronii są trwałe, można je zebrać na raz albo w pewnych odstępach czasu oraz transportować.
Zebraną aronię, można przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni. Owoce na tym nie ucierpią, są trwałe, dzięki zawartości wysokiej zawartości garbników.
Zastosowanie aronii
- Aronia jest cennym surowcem w przetwórstwie domowym, najczęściej przyrządza się z niej kompoty, soki, syropy, konfitury, dżemy i nalewki.
- Nadają się również do mrożenia i suszenia– zyskuje na tym smak aronii, staje się słodsza i daje więcej soku.
- Suszone owoce aronii nadają się do zaparzania naturalnych herbatek.
- Syrop aroniowy wspomaga leczenie miażdżycy i nadciśnienia tętniczego, jest także składnikiem preparatów na odporność i przeciwgorączkowych.
- Wykazuje działanie oczyszczające.
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay