Czynnikiem decydującym o rosnącej popularności uprawy bobu jest jej łatwość i opłacalność. Bób należy do roślin strączkowych, jest też jedną z najstarszych i najcenniejszych roślin bogatych w białko oraz sole mineralne, witaminy. Jest także ważny w prawidłowym żywieniu człowieka, gdyż jest zasobny w błonnik pokarmowy.
Wymagania uprawowe bobu
Bób preferuje dobrej jakości podłoże i starannie wybrane stanowisko, jednak jego uprawa nie jest zadaniem szczególnie trudnym. Najlepiej rośnie i plonuje na glebach ciężkich, wilgotnych, żyznych, próchniczych i zasobnych w składniki pokarmowe, o obojętnym lub lekko zasadowym odczynie pH. Dlatego bób nie będzie dobrze plonował na glebach lekkich i przepuszczalnych, gdyż jest bardzo wrażliwy na niedobory wody.
Wybierając stanowssko pod uprawę bobu, należy je przygotować jesienią, zasilając glebę i zasilić dobrze rozłożonym kompostem oraz wykonać głęboką orkę. Orka jest istotna, ponieważ roślina wytwarza długi korzeń palowy.
Z wyjątkiem gleb bardzo słabych, bobu nie powinno uprawiać się w I roku po oborniku, ponieważ jest wrażliwy na przenawożenie. Najlepiej zrobić to w drugim lub trzecim roku.
Nie trzeba także stosować w jego uprawi nawozów mineralnych bogatych w związki azotu, ponieważ dzięki występowaniu bakterii brodawkowych na korzeniach, ma go w wystarczającej ilości w czasie okresu wegetacji.
Roślina nie ma wysokich oczekiwań w stosunku do temperatury, jest odporna na chłód. Nasiona bobu mogą kiełkować nawet przy temperaturze 2 - 4°C, a siewki znoszą spadki temperatur nawet do - 4°C. Średnio dorasta do 1 metra wysokości, ale stać go na więcej.
Jakie właściwości lecznicze wykazuje bób?
Bób charakteryzuje się szeregiem właściwości prozdrowotnych i odżywczych. Jest doskonałą przekąska oraz składnikiem dania głównego. Jest także bogaty w łatwo przyswajalne białko roślinne, błonnik, fosfor, wapń, żelazo oraz witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina) i witaminę C.
Najważniejsze właściwości prozdrowotne bobu:
- pomaga w leczeniu anemii,
- zmniejsza poziom złego cholesterolu,
- na długo daje uczucie sytości, zmniejszając chęć do podjadania,
- wspiera proces odchudzania,
- reguluje ciśnienie krwi,
- poprawia sprawność ruchową w chorobie Parkinsona,
- usprawnia pracę układu krążenia.
Popularne odmiany bobu
Które odmiany bobu warto posiać wybraną w ogrodzie? Odmian jest wiele, różnią się one np. długością okresu wegetacyjnego, wielkością oraz barwą kwiatów bądź nasion. Warte rozważenia są:
- aquadulce – wczesna odmiana, którą można uprawiać pod osłonami lub w gruncie. Wysiew bobu zazwyczaj można dokonać pod koniec lutego,
- witkiem-manita – bardzo wczesna odmiana, polecana do uprawy pod osłonami i w gruncie,
- figaro– odmiana o dłuższej wegetacji, do uprawy pod osłonami i w otwartym gruncie,
- bizon – okres wegetacji odmiany trwa 70 dni,
- dragon – odmiana wczesna o okresie wegetacji do 80 dni,
- bachus – dojrzewa do 100 dni,
- bonus – potrzebuje 90 dni wegetacji,
- bolero – odmiana wczesna, wymagająca okresu 90 dni wegetacji.
Warto pamiętać o nawożeniu, ale w jaki sposób?
Kwestię nawożenia najlepiej jest opracować na podstawie analizy chemicznej gleby. Będzie to korzystne, jest relatywnie tanie i pozwala zaoszczędzić na kupnie nawozów i zapewnia optymalne dokarmianie uprawy.
- Przy pH gleby > 6,0, przed orką zimową wskazane jest wapnowanie tlenkiem wapnia w ilości ok. 1 t/ha na glebach cięższych lub 2 t węglanu wapnia na ha na glebach lżejszych.
- Na glebach o niskiej zawartości magnezu zaleca się stosować wapno magnezowe w ilościach 300-500 kg/ha.
- Przed siewem należy stosować podstawowe nawożenie azotem, fosforem i potasem uwzględniając zasobność gleb wykazaną w analizie chemicznej. Zwróćmy uwagę na formę użytych nawozów, zwłaszcza nawozu potasowego, który ze względu na wrażliwość bobu na chlorki powinien być stosowany w formie siarczanowej.
Nie przesadzajmy z nawożeniem azotem, ponieważ tutaj swoją rolę spełniają wspominane bakterie brodawkowe zlokalizowane na korzeniach,
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay