Jeszcze w lipcu i na początku sierpnia można zakupić rozsadę jarmużu i kapusty brukselskiej. Jednak ich uprawa wymaga szczególnej troski, ponieważ trafia na stanowisko po wczesnych warzywach, które teraz schodzą z zagonków, a ponadto przypada na okres o złych warunkach wilgotnościowych.
Warto jeszcze przed sadzeniem uzupełnić zawartość wody w glebie, podlewając zagon dawką około 20–30 l wody na 1 m2. Początkowo rozsada rośnie wolno i w tym okresie należy zapewnić jej odpowiednie warunki.
Podkarmiać, gdy czas
Około 2 tygodni po posadzeniu powinniśmy zasilić rośliny nawozami azotowymi, najlepiej rozsypując wokół rośliny niepełną łyżeczkę od herbaty saletry amonowej i wymieszać ją z glebą pazurkami bądź grabiami, a następnie podlać. Można również rośliny dokarmić rozcieńczonym (1 : 10) krowieńcem. Należy przestrzegać zalecanych proporcji, gdyż młode rośliny są delikatne i łatwo przedawkować nawóz. Zamiast takiej formy nawożenia stosuje się również 0,3-procentowy roztwór nawozu wieloskładnikowego z przewagą azotu, podlewając w ilości około 0,5 l roztworu pod roślinę.
Drugą dawkę nawozów, która jest dwuk...