Ogórki uprawiamy przede wszystkim w miejscach słonecznych lub lekko zacienionych. W cieniu nie ma co liczyć na dobre plonowanie. Druga zasada mówi, że ogórek powinien być zawsze uprawiany w pierwszym roku po oborniku. Pod ogórki najlepsze są gleby próchniczne, gliniasto-piaszczyste i piaszczysto-gliniaste w dobrej kulturze. Gleby ciężkie, mokre, zimne i nieprzepuszczalne są mało przydatne.
Po pojawieniu się trzeciego liścia, rośliny wymagają nawożenia pogłównego. Azot stosujemy w ilości 2–3 g N na m2, najlepiej w postaci 0,3-procentowego roztworu, który należy dokładnie rozprowadzić po całym zagonie. Na początku i w końcu lipca stosuje się powtórnie 2-krotne nawożenie pogłówne w dawce 20–30 g na m2 zasobnym w azot nawozem wieloskładnikowym. Ważne jest również odchwaszczanie i spulchnianie gleby. Z uwagi na płytki system korzeniowy motyczkujemy płytko i ostrożnie.
M.W.