Zgrubienia rzodkiewki są idealne do chrupania bezpośrednio bądź jako dodatek do różnych potrawMałgorzata Wyrzykowska
StoryEditorWieś i rodzina

Czy rzodkiewka nadaje się na jesienny poplon?

31.08.2024., 10:00h

Do wiosennej uprawy rzodkiewki jesteśmy przyzwyczajeni i nie jest ona dla nikogo zaskoczeniem. Nowością może być natomiast wysiew w nietypowym czasie, czyli późnym latem. A uprawa o tej porze roku jest łatwiejsza niż wiosenna.

Rzodkiewka charakteryzuje się krótkim okresem wegetacji, co pozwala uprawiać ją niemal cały rok, a że jest ulubionym warzywem smakowym, to chętnie je chrupiemy, np. zamiast chipsów czy innych przekąsek. Jest również dodatkiem do sałatek, surówek i kanapek.

Jaka gleba jest odpowiednia pod uprawę rzodkiewki?

Roślina lubi gleby zwięzłe, o dużej zawartości próchnicy, ale udaje się na każdej glebie, która jest w dobrej kulturze, najlepiej o pH 6–7. Ma małe wymagania klimatyczne, a stanowisko lepiej, jeśli jest dobrze nasłonecznione. Okres suszy i upałów zmniejsza jej wartość konsumpcyjną, czyli szybko parcieje, przejrzewa i wybija w pędy kwiatostanowe. Dlatego warto zapewnić jej dobre warunki wilgotnościowe. Należy uprawiać ją w 2.–3. roku po oborniku, gdyż nie znosi świeżego nawozu organicznego, który wpływa niekorzystnie na wykształcenie części jadalnej i zwiększa ryzyko wystąpienia szkodników. Ma niewielkie zapotrzebowania pokarmowe w swoim krótkim okresie wegetacji, a zatem nie ma konieczności dodatkowego nawożenia.

Jaki jest przekrój odmian rzodkiewki?

Tak można określić przekrój odmian, wśród których mamy okrągłe, czerwone, czerwono-białe, białe i ze złotymi zgrubieniami. W odróżnieniu od rzepy, której część jadalna powstaje częściowo z korzenia, u rzodkiewki zjadamy zgrubienie powstałe z odcinka łodygi pomiędzy korzeniem a liścieniami, zwanym hipokotylem, czyli częścią podliścieniową. Ale to nie wszystko. Oprócz odmian o okrągłych zgrubieniach, istnieją również takie o zgrubieniu białym wydłużonym. Wartość smakowa zależy od odmiany, ale może być obniżona przez nieodpowiednie warunki uprawy. Z odmian kulistych warto sięgnąć np. po: Rumbę, Krakowiankę, Carmen, Cherry Belle, Dianę, Ester, Fiestę, Karminową. Albo o kształcie paluszkowatym: Candela di Fuoco, Felicia, Flamboynat czy Jutrzenka. Wymienione odmiany są o skórce czerwonej bądź wpadającej w fiolet, ale są również o zgrubieniach żółtych czy białych, np. okrągła Śnieżka czy pdłużny Sopel Lodu, a Zlata o zgrubieniu złotym okrągłym. Nie sposób wymienić wszystkich odmian, bo jest ich bardzo dużo. Jedne są delikatne, inne ostre w smaku.

Jakie zastosowanie ma rzodkiewka?

Rzodkiewka ma wielostronne zastosowanie – może być wprowadzona do płodozmianu, uprawiana w monokulturze bądź jako roślina wyznaczająca rzędy warzyw wolno kiełkujących. Można ją też wysiać jako wsiewkę z innymi roślinami o dłuższym okresie wegetacji dla lepszego wykorzystania stanowiska. Za przykład może służyć uprawa współrzędna z fasolą, grochem, marchwią, porem, sałatą, szpinakiem, ogórkiem czy pomidorem. Nie wysiewajmy jej jednak po kapustnych i rzepkowatych. Gdy wysiewamy rzodkiewkę na osobnym zagonie, odległości między rzędami, w zależności od odmiany, powinny wynosić 8–12 cm, w rzędzie natomiast 3–4 cm, na głębokość 1–2 cm. Rzodkiewka rośnie lepiej, gdy wysiana jest pojedynczo, po jednym nasionku w dziurkę. Do siewu wybieramy tylko nasiona selekcjonowane, największe. Ten trud zwróci się w lepszym plonie. W przypadku siewu normalnego, rzędowego konieczne będzie przerwanie roślin po wschodach.

Małgorzata Wyrzykowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. wrzesień 2024 21:26