Mrówki są pożyteczne. Wzbogacają glebę, czyszczą ją z organicznych odpadów, napowietrzają ją, drążąc korytarze, ale w dużym nasileniu również szkodzą, podgryzając korzenie czy chroniąc mszyce przed wrogami naturalnymi. Żyją w dużej symbiozie z mszycami. Jeśli zwalczymy mszyce, jest szansa na pozbycie się mrówek.
Skuteczna domowa mikstura na mszyce
Mszyce nie znoszą przypraw. Sproszkowane papryczki chilli działają na nie jak gaz łzawiący. Dwie łyżeczki chilli rozpuścić w 200 ml wody i odstawić na 10 godzin, po czym rozcieńczyć miksturę, dolewając 1 l wody, przecedzić i spryskać rośliny.
Na mszyce warto spróbować świeżej serwatki. Rozcieńczyć 1: 1 z wodą, po przecedzeniu wlać do atomizera i pryskać rośliny raz w tygodniu. Roztwór wody z sodą też jest skuteczny. W dwóch szklankach wody rozpuścić łyżeczkę sody i bez rozcieńczania spryskać rośliny. Zabieg powtórzyć, gdy pojawią się nowe osobniki. Roztwór z szarego mydła na mszyce to: 230 g szarego mydła rozpuszczonego w 10 l wody do bezpośredniego oprysku.
Sprzymierzeńców walce z mszycami szukaj w ogrodzie. Wywar z dodatkiem płynu do naczyń działa cuda
Z aksamitki można zrobić wyciąg: 10-litrowe wiadro napełnić zielem do połowy i uzupełnić wodą do pełna. Bez rozcieńczenia pryskać rośliny co 2–3 dni. Podobne zastosowanie ma bieluń dziędzierzawa, z którego robi się wywar: 0,5 kg kwitnącego ziela zalać 0,5 l wody i gotować 2–3 godz. Przecedzić, uzupełnić do 5 l i opryskiwać rośliny co 4 dni, aż do zaniku mszyc.
Wyciąg z mniszka jest równie skuteczny: 400 g liści lub 300 g korzeni należy zalać 10 l wody, a po 3 godz. przecedzić i pryskać rośliny bez rozcieńczenia co 3–4 dni.
Napar z cebuli: 75 g rozdrobnionej cebuli zalać 10 l wrzącej wody albo wywar z 200–500 g łusek zalać 10 l wody i odstawić na dobę. Po czym gotować przez 30 min, wystudzić i bez rozcieńczenia pryskać co 3–4 dni. Mszyce można potraktować wyciągiem z łusek czosnku. Będzie potrzebne 100 g suszu i 10 litrów wody, którą zalejemy łuski na dobę. Pryskać co 3–4 dni.
Pokrzywa (wyciąg z ziela) jest również skuteczna na mszyce. W tym celu 1 kg ziela zalać 10 l wody i odstawić na dobę, przecedzić i pryskać zaatakowane rośliny. Wywar ze skrzypu z pokrzywą z całych roślin: 150 g suchego mieszanego ziela wraz z korzeniami zalać 10 l wody i odstawić na dobę. Później gotować 30 min na małym ogniu. Wystudzić, przecedzić i stosować w rozcieńczeniu 1: 5.
Wyciąg z liści paproci też jest skuteczny: 1 kg świeżych liści zalać 10 l wody na 10 dni, przecedzić, rozcieńczyć 1: 2 i pryskać co 2–3 dni.
Warto sięgnąć po całe rośliny wraz z korzeniami szczawiu polnego na przygotowanie wyciągu: 300 g ziela z korzeniami zalać 10 l wody o temperaturze 40°C i pozostawić na 2 godz. Pryskać bez rozcieńczenia.
Do każdego z wymienionych preparatów warto dolać po łyżce bądź dwóch płynu do mycia naczyń czy szarego mydła. Wówczas preparat lepiej się trzyma opryskiwanych roślin.
Małgorzata Wyrzykowska
Fot. Małgorzata Wyrzykowska
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 4/2023 na str. 49. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.