Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 37/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego". Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.
Wiosną ze świeżych ogonków rabarbaru będziemy mogli zrobić pierwszy kompot. Dlatego tej rośliny nie powinno zabraknąć w żadnym ogrodzie. Rabarbar, inaczej rzewień, jest byliną, którą rozmnażamy przez podział karp. Wysiew nasion nie daje oczekiwanych efektów, gdyż siewki nie powtarzają cech matecznych. Częścią jadalną są grube ogonki liściowe w różowym kolorze. Kompot z nich jest orzeźwiający i doskonale gasi pragnienie za sprawą zawartości kwasu jabłkowego. Niestety, rabarbar zawiera również szkodliwe szczawiany, dlatego nie powinno spożywać się go w nadmiarze. Poza kompotem z rabarbaru można robić wina i soki.