Jeśli nie chcemy sięgać po środki chemiczne, róbmy preparaty roślinne. Taka ekologiczna uprawa jest korzystna nie tylko dla środowiska, lecz także dla nas samych. Przypomnijmy jak przygotować preparaty i do czego ich używać. Potrzebna będzie pokrzywa zwyczajna, skrzyp polny, mniszek lekarski, wrotycz, krwawnik, bylica piołun, czosnek i cebula.
Odwar z wrotyczu:
3 kg kwiatów na 10 l wody. Po zagotowaniu i wystudzeniu pryskamy zaatakowane przez mszyce rośliny bez rozcieńczenia.
Napar z suszonego krwawnika:
1 kg suszu zalewamy niewielką ilością wrzątku i po 30 min uzupełniamy do 10 l i pozostawiamy na 2 doby. Przecedzamy i pryskamy rośliny opanowane przez mszyce.
Napar z piołunu:
30 dag ziela zalewamy 10 l wody i utrzymujemy w stanie wrzenia przez 30 min. Studzimy i pryskamy rośliny przeciwko chorobom grzybowym i rdzy wejmutkowo-porzeczkowej.
Wyciąg z pokrzywy:
1 kg ziela zalewamy 10 l gorącej wody, po upływie doby bez rozcieńczenia pryskamy rośliny.
Stosując preparaty biologiczne, z pokrzywą na czele, ograniczamy obecność toksycznych związków w żywności
Wyciąg z wrotyczu:
30 dag wrotyczu zalać 10 l ciepłej wody. Odstawić na dobę, po czym rozcieńczyć 1:2 i stosować do zwalczania mszycy, śmietki cebulanki, bawełnicy korówki, gąsienic bielinków oraz owocówki jabłkóweczki.
Wyciąg z mniszka:
25 dag mielonych korzeni zalewamy 10 l ciepłej wody i odstawiamy na 2 godz., odcedzamy i pryskamy przeciwko mszycy.
Wyciąg z czosnku:
25 dag mielonego czosnku zalewamy 10 l ciepłej wody i odstawiamy na dobę. Preparatem pryskamy rośliny zaatakowane przez mszyce, połyśnicę marchwiankę i miodówki.
Wyciąg z cebuli:
20 dag łusek zalewamy 10 l ciepłej wody i odstawiamy na 4 dni. Po przecedzeniu pryskamy przeciwko mszycom, miodówkom i skoczkom.
Wyciąg ze skrzypu:
1 kg ziela zalewamy 10 l ciepłej wody i odstawiamy na 12 godz. Stosujemy do zwalczania mszyc.
Wyciąg z piołunu:
30 dag ziela zalewamy 10 l ciepłej wody i odstawiamy na 12 godz. Stosujemy bez rozcieńczania do zwalczania mszyc i mrówek, a także bielinka kapustnika, przędziorków, połyśnicy marchwianki, owocówki jabłkóweczki.
Wyciąg z krwawnika:
1 kg ziela zalewamy 10 l ciepłej wody i odstawiamy na dobę. Chronimy rośliny przed mączniakiem prawdziwym, brunatną zgnilizną drzew pestkowych, plamistością drzew pestkowych i kędzierzawością liści brzoskwini.
Wywar ze skrzypu:
1 kg ziela zalewamy 10 l wody i odstawiamy na dobę. Po dobie preparat zagotowujemy i utrzymujemy w stanie wrzenia przez 30 min. Po wystudzeniu rozcieńczamy 1:4 i pryskamy przeciwko szarej pleśni, mączniakowi prawdziwemu i rzekomemu, kędzierzawości liści brzoskwini, rdzom i parchowi jabłoni.
Wywar ze skrzypu inaczej:
10 dag suszonego ziela zalewamy 2 l wody, gotujemy 20 minut. Schładzamy, dolewamy 8 l wody i mieszamy przez 10 min. Przecedzonym wywarem spryskujemy ziemię pod zaatakowanymi chorobami grzybowymi roślinami, a także całe rośliny. Jeśli nalot zauważymy również na drzewach, spryskujemy je całe, zarówno pień, jak i gałęzie. Czynność powtarzamy przez 3 kolejne wieczory.
Gnojówka ze skrzypu:
1 kg ziela zalewamy 10 l wody i odstawiamy na 5 dni (codziennie mieszając). Po rozcieńczeniu 1:10 pryskamy przeciwko mszycy, a także przędziorkom, tarcznikom i misecznikom. Po rozcieńczeniu 1:5 otrzymamy preparat do zwalczania doglebowych chorób grzybowych, a także mączniaka prawdziwego. Dojrzałą gnojówką możemy podlewać rośliny uprawne, w tym ogórki, które będą wdzięczne za zawarty w gnojówce krzem. Warto pamiętać, że gnojówki, wyciągi i wywary nastawiamy w pojemnikach plastikowych lub drewnianych. Unikamy metalu.
Małgorzata Wyrzykowska