Fasola flażolet i szparagowa. Jak je uprawiać? [PORADY]Małgorzata Wyrzykowska
StoryEditorOgród

Fasola flażolet i szparagowa. Jak je uprawiać? [PORADY]

09.03.2025., 11:00h

Wśród roślin strączkowych na szczególną uwagę zasługuje fasola – zarówno ta strączkowa, jak i uprawiana na suche nasiona. Fasola jako ostatnia trafia do gruntu, bo dopiero po 8. maja.

Fasola flażolet - spożycie, wygląd, siew, okres wegetacji

Zacznijmy od fasoli flażolet, którą uprawiamy dla niezwykłego smaku ziaren spożywanych w ciągu 36 godzin od wyłuskania. Nadaje się do bezpośredniej konsumpcji oraz na przetwory. Charakteryzuje się okresem wegetacji do 94 dni. Dorasta do 40 cm wysokości i tworzy strąki o długości 18 cm i szerokości 1,5 cm, wypełnione wydłużonymi bądź nerkowatymi, kremowo-zielonymi nasionami o 1,5-centymetrowej długości. Najlepsze pod jej uprawę jest słoneczne i osłonięte stanowisko o pH 6,5–7,8, żyzne i umiarkowanie wilgotne, w pierwszym i drugim roku po oborniku. Nasiona wysiewamy w drugiej połowie maja, gdyż fasola jest wrażliwa na spadki temperatur poniżej 0°C. Nasiona umieszczamy w rozstawie 40 X 60 cm między rzędami, natomiast w rzędzie – ok. 10 cm. Do uprawy polecane są dwie odmiany: Presto i Mona.

Czym skutkuje opóźnienie siewu fasoli flażolet?

W przypadku odmian fasoli na suche nasiona opóźnienie wysiewu może skutkować zmniejszeniem plonu, dlatego najlepiej zrobić to w okolicach 8–15 maja, bądź gdy gleba się ogrzeje i nie są zapowiadane spadki temperatur. Fasola najlepiej rośnie na glebie zasobnej w próchnicę, przepuszczalnej, bogatej w składniki pokarmowe, w drugim roku po oborniku lub zastosowaniu kompostu. Na glebie średnio żyznej, łatwo się nagrzewającej, na stanowisku słonecznym i osłoniętym od wiatrów. Nie ma specjalnych wymagań co do zmianowania, ale lepiej unikać stanowisk po strączkowych. Fasolę na ziarno wysiewamy w rozstawie 10–20 cm w rzędzie i 40–60 cm między rzędami w przypadku fasoli tycznej, lub 5–10 co 40 cm w przypadku niskich odmian. Wszystkie sadzimy na głębokość 2–5 cm pojedynczo lub gniazdowo po 3 ziarna. Mamy szeroki wybór odmian: o nasionach białych (m.in. do zup) Aura, Katarzynka, Kontra czy Wiejska; o nasionach kolorowych, tzw. sałatkowe – czerwonych Augusta czy Rawela, albo pomarańczowych, np. Małopolanka i Nida, albo czarnych jak Nigeria, albo łaciatych Tip Top. Nie zapominajmy o odmianach dających duże nasiona jak Eureka, Piękny Jaś, Blanka, Westa. To tylko kilka propozycji, bo odmian jest wiele.

image
Fasola tyczna strąkowa Blauhilde. Jej fioletowe strąki są mięsiste i pozbawione włókien
FOTO: Małgorzata Wyrzykowska

Fasola szparagowa - spożycie, wygląd, siew, okres wegetacji

Fasola szparagowa jest najchętniej uprawianą. Daje smaczne strąki, a odmian jest również wiele. Wysiewamy ją sukcesywnie od połowy maja do połowy lipca, co ok. 2 tygodnie, by cieszyć się ciągłością zbiorów świeżych strąków. Fasolę szparagową wysiewamy pojedynczo co 4 do 6 cm lub gniazdowo po 6 nasion co 30 cm w rzędy odległe od siebie 40 do 50 cm. Preferuje gleby żyzne, przepuszczalne, ciepłe stanowisko, o pH 6,5–7,8. Okres wegetacyjny jest krótki i wynosi 60–80 dni. W przypadku odmian tycznych należy przygotować podpory, bo fasola może osiągnąć nawet 3 m wysokości. Polecane odmiany szparagowej o żółtych strączkach to choćby Złota Saxa, Laura, Pantera, czy o szerokich Wstęga i Bis. Zielonostrąkowe: m.in. Hit, Plus, Paulinka, Szabelka czy Bona. Ciekawe są fioletowe strąki fasoli tycznej Blauhilde, Cosee Violette albo Melisse, których strąki dorastają do 30 cm długości czy karłowej, dorastającej do 50 cm wysokości odmiany Purple.

Przeczytaj również:

image
Uprawa

Mały dobroczynek skuteczny w walce ze szpecielami i przędziorkami

Małgorzata Wyrzykowska

Warszawa
13°C
Zachmurzenie duże
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. marzec 2025 18:01