Fenkuł w ogródku - jak uprawiać koper włoski?Małgorzata Wyrzykowska/Canva
StoryEditorOgród

Fenkuł – dawniej leczniczy, dzisiaj warzywo

08.06.2024., 08:00h
Fenkuł (koper włoski) to doskonała roślina poplonowa, którą z powodzeniem możemy wysiewać w czerwcu na miejsca, które opustoszały po zebranej rzodkiewce, sałacie i innych wcześnie schodzących z pola warzywach. Jego obecność na grządce to samo zdrowie.

Jak uprawiać koper ogrodowy?

Koper ogrodowy to roślina dorastająca do 30 cm wysokości. Koper włoski bije go wysokością na głowę, osiągając niekiedy 60–200 cm, a zarówno zgrubienia, jak i pędy czy piórka znajdą zastosowanie w kuchni pomimo anyżowego aromatu. Można go uprawiać zarówno w gruncie, jak i pod osłonami, a także w dużych, co najmniej 10-litrowych pojemnikach.

Jakie miejsca pod uprawę kopru ogrodowego wybierać?

Pod uprawę należy wybierać stanowisko słoneczne i osłonięte, z glebą żyzną, próchniczną, o pH 6,5–7,5, z dodatkiem kompostu albo w drugim roku po oborniku. Roślina urośnie na niemal każdej glebie, ale należy unikać gleby kwaśnej. Należy unikać stanowisk po roś­linach selerowych, jak koper ogrodowy, pasternak, pietruszka, seler naciowy i korzeniowy. Źle wpływa na niego sąsiedztwo fasoli i kopru ogrodowego. Ma tak piękne pierzaste liście, że z powodzeniem może być sadzony lub siany jako soliter lub na rabatach kwiatowych.

W jaki sposób wysiewać fenkuł?

Nasiona wysiewa się w rzędy odległe co 30 do 40 cm na głębokość około 1–2 cm, a gdy siewki wytworzą dwa liście właściwe, rośliny przerywamy, pozostawiając je co 20 cm w rzędzie. Fenkuł kiełkuje już w temperaturze podłoża na poziomie 10°C, a pierwsze listki widać już po 14–20 dniach od wysiewu. Podczas kiełkowania gleba powinna być lekko wilgotna, ale niezbyt mokra, by siewek nie zaatakowały choroby grzybowe.

Jak uprawiać koper ogrodowy z rozsady?

Można także uprawiać go z rozsady, ale wówczas wyzwaniem jest jego sadzenie. Rozstawa sadzonych roślin powinna wynosić 30 × 20 cm. Należy uważać, by podczas sadzenia jego długie korzenie nie ulegały zawinięciu. Muszą być umieszczone pionowo w glebie. Nawożenie w czasie wegetacji nie jest konieczne, ale warto podsypać go nawozem do warzyw albo uniwersalnym. Aby uniknąć zachwaszczenia, warto ściółkować rośliny, np. agrowłókniną, która ograniczy zarówno wzrost chwastów, jak i parowanie wody, a pamiętajmy, że fenkuł lubi wilgotne podłoże.

Gdy zgrubienie osiągnie około 5 cm średnicy, rośliny należy obsypać warstwą ziemi, dzięki czemu uzyska się wybielone ogonki o delikatniejszym smaku. Ważne, by podczas całego okresu wegetacji utrzymywać podłoże spulchnione i regularnie nawadniane. Po 70–90 dniach od siewu fenkuł jest gotowy do zbioru, a jego liście i łodygi mogą stanowić dodatek do sałatek, dań warzywnych i mięsnych.

Małgorzata Wyrzykowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. listopad 2024 12:46