Jest rośliną miododajną. Jesienią tworzy czerwone owocki utrzymujące się przez całą zimę, a czasem do kwietnia – chyba że padną łupem ptaków.
Można ją uprawiać zarówno w gruncie, jak i pojemnikach na tarasach, balkonach, a także w pomieszczeniach, ale w tych ostatnich krótko, gdyż temperatury okresu grzewczego wyraźnie jej nie służą. W wielu krajach golteria kojarzona jest z Bożym Narodzeniem i chyba tego samego doczekała się w Polsce.
Gloteria bardzo efektownie prezentuje się z szyszkami
Oprócz swoich czerwonych owoców ma pięknie błyszczące, mięsiste liście i właśnie te części rośliny mają znaczenie. Zimozielone liście, przebarwiające się na bordowozielono, stanowią dla niektórych symbol życia wiecznego, natomiast owoce, przypominające maleńkie jabłuszka, kojarzone są z Męką Pańską i odkupieniem. Owoce golterii są jadalne, ale niezbyt smaczne. Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi dokładnie przebadali jej liście i odkryli, że zawierają wiele substancji leczniczych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwgrzybiczym i przeciwbakteryjnym. To pewnie dlatego Indianie z Ameryki Północnej żuli jej liście podczas bólu zębów, a także w czasie wykonywania męczących czynności.
Golteria bardzo efektownie prezentuje się z szyszkami, mchem, kolorowymi wstążkami i w naturalistycznej doniczce, tworząc stroik bożonarodzeniowy. Trzeba jej jednak zapewnić odpowiednie warunki, systematycznie podlewać, bez przelewania, trzymać z dala od źródła ciepła, a po świętach przenieść do chłodnego pomieszczenia, podlewać na tyle często, by nie dopuścić do przesuszenia podłoża. Wiosną należy wysadzić ją do ogrodu.
- Golteria rozesłana posadzona w gruncie tworzy kobierce
Gloteria nie boi się mrozu
Golteria rozesłana, często nazywana pełzającą, jest niewielką krzewinką dorastającą do 15–20 cm wysokości. Ma płożący pokrój, rośnie wolno, ale rozrasta się szeroko, tworząc zwarte kobierce. Podobnie jak inne wrzosowate, preferuje kwaśne podłoże i najlepiej rośnie na glebach lekkich, bogatych w próchnicę i przepuszczalnych. Najodpowiedniejsze są stanowiska półcieniste. Od wiosny do jesieni co 2–3 tygodnie warto ją zasilać mieszanką nawozową niezawierającą wapnia. Nie boi się mrozów i właściwie nie wymaga zabezpieczania na zimę. Jednak, jeśli rośnie w miejscach słonecznych i wystawionych na zimne, mroźne wiatry, dobrze jest okryć ją agrowłókniną bądź stroiszem. Nie żeby chronić przed mrozem, lecz przed wysychaniem przy braku okrywy śnieżnej.
- Golterię w ozdobnym naczyniu można wykorzystać jako dekorację bożonarodzeniową
fot. Małgorzata Wyrzykowska
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 49/2022 na str. 56. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.