Czy w Polsce warto sadzić bataty?
Niektóre źródła podają, że batat jest bardzo bogaty w różne minerały i witaminy – w zależności od części rośliny w różnym stopniu. U batatów częścią jadalną są zarówno korzenie, jak i liście oraz łodygi, a liście są bardzo dekoracyjne.
W naszych warunkach klimatycznych batat sadzony wprost do gruntu może nie zdążyć wydać plonu, gdyż jego okres wegetacji sięga od 100 do 130 dni, a wysadzać go można dopiero po 15 maja, gdy minie obawa przymrozków, na które nie jest odporny. Wymaga gleby żyznej, przepuszczalnej, o pH 6,0–6,5, ale urośnie niemal na każdym podłożu, choć rozwój przy niesprzyjających warunkach jest nieco zwolniony. Warto zatem zadbać o jakość gleby i zastosować przed sadzeniem kompost lub przefermentowany obornik. Należy zadbać o słoneczne, osłonięte stanowisko, w którym batat najlepiej się czuje.
Oprócz uprawy gruntowej roślinę można uprawiać pod folią oraz w pojemnikach około 30-litrowych, gdy uprawiamy do celów spożywczych, lub mniejszych dla ozdoby, np. na tarasach.
Dlaczego warto uprawiać bataty z rozsady?
Dla uzyskania plonów, biorąc pod uwagę długość wegetacji, lepsza będzie uprawa z rozsady. Uzyskamy z niej większe zbiory. Bataty powinny być sadzone najpóźniej do połowy marca. Do sadzenia nadają się bulwy zakupione w sklepie, ale nim je wysadzimy, dokładnie umyjmy je w ciepłej wodzie. Wybieramy bulwy małe (niewyrośnięte). Większe można pokroić, ale tak, żeby każda część miała dwa oczka. Z każdej wyrośnie nowa roślina. Bulwy sadzimy do doniczek w mieszkaniu lub ciepłej werandzie. Gdy minie obawa przymrozków, podrośnięte rośliny wysadzamy do gruntu w rozstawie co 30–100 cm w rzędzie i 50–100 cm między rzędami.
Podczas całego okresu wegetacji gleba powinna być lekko wilgotna, ale nie podlewamy, gdy świeci słońce. Jeśli chodzi o nawożenie, to zbyt dużych wymagań nie ma – wystarczy mu nawóz zwierzęcy lub gnojówka z pokrzyw. Nawozy azotowe hamują wzrost bulw, natomiast wpływają na bujną zieleń liści.
W uprawie jest wiele odmian różniących się kolorem miąższu i skórki, ale wszystkie są tak samo wartościowe. Polecana do uprawy jest Orlean, wczesna, o pomarańczowym, bardzo smacznym, słodkim miąższu, o skórce w kolorze miedzi. Murasaki ma fioletową skórkę i śmietankowy miąższ. O jasnoczerwonej skórce i pomarańczowym miąższu mamy batat odmiany Red Carolina. Okinawa natomiast ma białą skórkę i marmurkowo-fioletowy miąższ. Zbioru batatów dokonujemy, gdy nadziemna część rośliny zżółknie i zwiędnie, co przypada we wrześniu lub październiku przed nadejściem przymrozków.
Małgorzata Wyrzykowska