Kusząca liczba odmian
Lired nadaje się do przetwarzania i jako jabłko deserowe. Ma soczysty, średnio twardy kremowy miąższ. Jest odporna na mróz i choroby. Z odmian jesiennych warto posadzić Celestę, która jest plenna, ale przemiennie owocuje. Jest chrupiąca i soczysta, ale średnio odporna na parcha i mączniaka. Delikates charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem, jest bardzo soczysty. To odmiana deserowa, ale również na przetwory. Wrażliwa na mączniaka jabłoni, średnio odporna na parcha, wytrzymała na mróz. Rubinola jest wyjątkowo odporna na parcha jabłoni. Miąższ ma kremowy, aromatyczny i słodki. Jester jest odporna na choroby i mróz. Ma średnio soczysty, słodko-kwaśny miąższ.
Odmiany zimowe to: Idared, Pinova, Topaz, Chopin, Szampion, Ariva. W ogródku nie powinno zabraknąć Antonówki, najlepszej starej odmiany na przetwory.
Jabłonie sprzed lat wymagały dużo miejsca. Obecnie jabłonie na podkładkach karłowych i grusze szczepione na pigwie sadzimy w odstępach 1 do 2 m w rzędzie; jabłonie na podkładkach półkarłowych sadzimy w odstępie 2 do 2,5 m, grusze szczepione na gruszy kaukaskiej sadzimy w odstępie 3 m w rzędzie, a jabłonie na podkładkach silnie rosnących sadzimy w odstępach 3,5 do 4 m.
Gruszka nie tylko do octu
Polecaną i dobrą na marynatę w occie jest niezastąpiona Bergamotka Złocista. Trudno osiągalna, ale warta poszukiwań. Charakteryzuje się odpornością na mróz i małą podatnością na choroby. Inną odmianą polecaną do małych ogrodów jest Faworytka (Klapsa), a także jej sport (mutant) – Red Faworytka. Klapsa dojrzewa około połowy sierpnia, rodzi duże lub bardzo duże owoce o bardzo smacznym soczystym miąższu.
Z wczesnych odmian warto posadzić Alfę, która owocuje regularnie i obficie. Rodzi duże owoce o słodkim i aromatycznym miąższu. Jest mało wrażliwa na parcha i odporna na wiosenne przymrozki. Isolda to grusza o owocach z miąższem soczystym, słodko-kwaśnym, masłowatym. Odmiana średnio wytrzymała na mróz i odporna na parcha. Jej wadą jest podatność na zarazę ogniową. Radana rodzi owoce średniej wielkości, czasem duże, o słodko-kwaśnym, aromatycznym i bardzo smacznym miąższu. Jest odporna na mrozy.
Wśród odmian jesiennych warta uwagi jest Konferencja. Owocuje obficie i corocznie, rodząc duże owoce o soczystym, delikatnym i bardzo słodkim miąższu. To odmiana odporna na mróz i mało wrażliwa na choroby, w tym parcha. Bonkreta Williamsa jest odmianą deserową, ale doskonale sprawdzi się w przetwórstwie. Rodzi owoce średnie bądź duże, o aromatycznym, soczystym i delikatnym miąższu. Jest wrażliwa na mróz. Często atakowana przez parcha i zarazę ogniową.
Carola rodzi bardzo smaczne owoce o aromatycznym i soczystym miąższu. Zaletą odmiany jest odporność na mróz, lecz jest średnio odporna na parcha.
Zimowe odmiany to Amfora, która rodzi duże owoce. Miąższ owoców jest chrupiący, kwaśno-słodki. Na mróz bardzo odporna, na choroby również, ale może być atakowana przez brunatną plamistość.
Xenia ma bardzo duże owoce o białym, słodkim, soczystym i aromatycznym miąższu. Wytrzymała na mróz, bardzo plenna i odporna na choroby. Dicolor to kolejna zimowa odmiana, która charakteryzuje się dużą odpornością na mrozy oraz choroby grzybowe. Plonuje obficie, rodząc aromatyczne owoce. General Leclerk jest odmianą bardzo odporną na niskie temperatury. Rodzi duże owoce o soczystym, delikatnym i aromatycznym miąższu. Średnio odporna na choroby grzybowe, w tym zarazę ogniową i parcha.
Małgorzata Wyrzykowska