Czym jest szarynka kalinówka?
To niewielki chrząszcz z rodziny stonkowatych. Osobniki dorosłe mają około 6 mm długości, głowa, tułów i pokrywy są żółtobrązowe z czarnym nalotem, pokryte delikatnymi włoskami. Samice składają jaja o średnicy do 0,5 mm, koloru ciemnożółtego na jednorocznych przyrostach i w tej formie zimują. W maju z jaj wylęgają się larwy osiągające do 9 mm długości, które są błyszczące, zielonkawożółte. Ciało mają pokryte brodawkami.
Kiedy i jak zwalczać szarynkę?
Walkę ze szkodnikiem zaczynamy już wiosną i kontynuujemy latem. Wiosną zbieramy liście z larwami i niszczymy, latem zaś strząsamy dorosłe osobniki na rozłożoną płachtę i palimy. Samica składa jaja od czerwca do jesieni, więc na pewno żeruje na roślinach, a im więcej strząśniemy i zniszczymy, tym mniej będzie ich w roku następnym. Jedna samica jest w stanie złożyć do 500 jaj, w jednej kolebce znajduje się do 8.
Szarynka nie atakuje każdej kaliny!
Nie wszystkie kaliny padają jej ofiarą. Najlepiej jej smakuje kalina koralowa, więc to ona jest najbardziej narażona. Rzadziej zjadane przez szarynkę są kalina angielska i hordowina. Szarynka zupełnie nie jest zainteresowana kaliną sztywnolistną, japońską czy koreańską. Najlepszym rozwiązaniem, by uniknąć uszkodzeń, jest więc uprawa gatunków odpornych.
Małgorzata Wyrzykowska