Jak wykonać proces bielenia za pomocą zwykłego papieru?
U większości odmian selera naciowego bielenie przebiega samoistnie, ale warto wybielić warzywo również metodą tradycyjną. Przy braku dostępu światła łodygi selera nabiorą delikatniejszego smaku. Proces bielenia trwa około 10 dni. Pędy dojrzałe do zbioru związujemy sznurkiem poniżej liści, a następnie owijamy szerokim pasem papieru falistego lub tektury. Niektórzy stosują czarną folię, ale nie jest to dobry pomysł. Podczas wahań temperatury czy opadów deszczu pod folią gromadzi się bowiem wilgoć.
Papier pogromcą owocówek, piędzika przedzimka i zimówek!
Papier falisty stosujemy również w ochronie roślin, a konkretnie drzew owocowych. Jesienią zakładamy bowiem opaski na pnie jabłoni, gruszy czy śliwy, by wyłapać, np. owocówki, piędzika przedzimka, zimówki. Wrzesień to ostatni moment, by nie zeszły do ziemi się przepoczwarzyć lub na zimowanie. Opaski z papieru falistego umieszczamy na wysokości około 30 cm nad poziomem ziemi. Zanim je założymy, należy dokładnie zeskrobać spękaną korę. Ważne, by opaska dokładnie przylegała do pnia. Po upływie około 4 tygodni opaskę zdejmujemy i przeglądamy owady, by nie zniszczyć owadów pożytecznych, np. biedronek, złotooków czy skorków. Po usunięciu owadów pożytecznych opaskę palimy, a na pień zakładamy kolejną.
Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie: Pixabay