Jak piołun pomoże zwalczać mszyce i bielinki w ogrodzie?Małgorzata Wyrzykowska/Canva
StoryEditorWieś i rodzina

Jak piołun pomoże zwalczać mszyce i bielinki w ogrodzie?

17.08.2024., 08:00h

Tę roślinę, która nosi kilka nazw – zwana jest psią rutą, piołunem, wermutem czy absyntem – spotkać można właściwie wszędzie, choć preferuje stanowiska ruderalne, czyli zmienione działalnością człowieka.

Jak wygląda piołun?

Podobnie jak nagietek lekarski czy rumianek pospolity, piołun należy do rodziny astrowatych. Osiąga 80 cm wysokości i ma wzniesione, rozgałęzione pędy, które w dolnej części drewnieją. Pierzaste liście z wierzchu są szarozielone, a od spodu białawe, filcowo owłosione. Bylica kwitnie od czerwca do października, tworząc żółte kwiaty zebrane w wiechowaty kwiatostan.

Po co uprawia się piołun?

Roślina uprawiana jest głównie na surowiec zielarski, a także z uwagi na walory dekoracyjne, głównie ze względu na srebrną kolorystykę liści. Jednak w większości przypadków traktowana jest jako chwast. Właściwości lecznicze bylicy piołunu docenione były już w starożytności, kiedy stosowano jej ziele w schorzeniach żołądkowych i przy niedomaganiach wątroby. Trzeba jednak pamiętać, by nie stosować jej w zbyt dużych dawkach ani zbyt długo. Surowcem zielarskim są odziomkowe liście (liście wyrastające z części podziemnych łodygi) zbierane od lipca do września lub słabo jeszcze kwitnące szczytowe części pędów.

Jak chronić rośliny przy użyciu piołunu?

Nas bardziej interesuje aspekt ochrony roślin z zastosowaniem bylicy piołunu. Preparatami z bylicy można pryskać roś­liny profilaktycznie, aby zniechęcić agrofagi do zasiedlania upraw oraz w celu zwalczania osobników już żerujących. Roś­liny pryskane profilaktycznie stają się nieatrakcyjne dla szkodników, a samice rezygnują ze składania jaj. Wyciąg z bylicy stosujemy do zwalczania mszyc, mrówek, bielinka kapustnika, przędziorków, a także rdzy wejmutkowo-porzeczkowej. Przygotowujemy go w tradycyjny sposób, czyli 300 g ziela lub 30 g suszu zalewamy 10 l wody i pozostawiamy na 12 godz., po czym przecedzamy i pryskamy rośliny bez rozcieńczania. Wyciąg należy wykorzystać tego samego dnia, nie nadaje się do przechowywania. W przypadku zwalczania połyśnicy marchwianki, śmietki cebulanki czy owocówki jabłkóweczki stosujemy napar w tej samej proporcji co wyżej, z tym że nie odstawiamy na 12 godz., lecz gotujemy przez 30 min. Po wystudzeniu pryskamy rośliny i profilaktycznie, i leczniczo. Preparat można używać przez tydzień lub, po przelaniu na gorąco do butelek, 4 miesiące.

Gnojówka z Bylicy

Z bylicy często sporządza się gnojówki. 300 g ziela zalewamy 10 l wody i odstawiamy w ciepłe miejsce, które sprzyja fermentacji, na około 2 do 4 tygodni. Im cieplej, tym fermentacja przebiega szybciej. Naczyń (plastikowe lub szklane) nie przykrywamy, a codziennie mieszamy gnojówkę, by ją napowietrzyć. Do użytku będzie gotowa, gdy z powierzchni zniknie piana, a roztwór stanie się klarowny. Gnojówkę można stosować do podlewania i pryskania przez 1 do 2 miesięcy w rozcieńczeniu 1:10.

Małgorzata Wyrzykowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. wrzesień 2024 01:10