StoryEditorOgród

Jak pozbyć się uciążliwych opuchlaków?

05.10.2018., 11:10h
Te groźne chrząszcze żerują na wielu uprawach – zarówno owocowych, jak i ozdobnych.  Ich zauważenie bywa trudne, gdyż żerują nocą, a ich larwy niszczą system korzeniowy. Dorosłe osobniki mają ciemne ubarwienie z jasnymi łuskami na pokrywach oraz licznymi podłużnymi żeberkami.

Najbardziej aktywne jesienią i zimą

Te szaroczarne szkodniki wygryzają dziury w brzegach liści. Ponieważ są nielotami, największe szkody czynią w dolnych partiach rośliny. Osiągają ok. 1,5 cm długości i występują od wiosny do jesieni. Samice składają do 1000 jaj, z których po 2 tygodniach wylęgają się larwy. Są kremowobiałe z jasnobrązową głową. Mają łukowaty kształt ciała i niewidoczne odnóża. Jednocentymetrowe larwy żerują na truskawkach, poziomkach, malinach, azalii, winorośli, różanecznikach, cisach. Żerują zaraz po wylęgnięciu i są najbardziej aktywne jesienią i zimą. Wyżerają miękką skórkę korzeni oraz podstawę pnia. Zimują w gruncie i mogą żerować w temperaturze ledwo przekraczającej 0°C. Wiosną przepoczwarzają się, a potem przyjmują postać dorosłą. Po 4–5 tygodniach osiągają dojrzałość płciową.



  • Widoczne wygryzienia na brzegach liści są efektem żerowania opuchlaków

Jak zwalczać opuchlaki?

Do ich naturalnych wrogów należą ptaki, stonogi, pająki, owadożerne kręgowce i chrząszcze z rodziny biegaczowatych. Biologicznie i chemicznie zwalczamy opuchlaki od marca do maja oraz od sierpnia do października. Do biologicznego zwalczania stosujemy wyciąg, wywar lub napar z wrotyczu. Jeżeli nie mamy wrotyczu, możemy sięgnąć po środek ekologiczny Ema 5, który wykonany jest również na jego bazie. Stosujemy dokładnie według podanej instrukcji i zawsze na wilgotną glebę.

Małgorzata Wyrzykowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 01:46