StoryEditorOgród

Jak prawidłowo uprawiać seler?

03.01.2022., 13:01h
To popularne warzywo o bulwiastym korzeniu i naci. Jest bogactwem witaminy A, B1, B2, B6, PP, E oraz C, ma sporo aminokwasów, więc powinniśmy często go zjadać. Dlatego obowiązkowo w każdym ogródku powinien pojawić się seler korzeniowy. Jak wygląda uprawa selera korzeniowego na działce, jakie warunki należy zapewnić tej roślinie?

Seler korzeniowy jest najczęściej uprawianą u nas formą selera, obok selera naciowego i listkowego. Zadecydowały o tym jego kulinarne i lecznicze właściwości. Jest on też ważnym składnikiem włoszczyzny, podstawą wielu surówek i dobrym warzywem na sok. 

Uprawa i pielęgnacja selera

Seler preferuje podłoże żyzne i niezbyt ciężkie, o zasadowym odczynie. Kwaśnego podłoża nie lubi także seler naciowy, jak i korzeniowej.

Aby upewnić się jaki odczyn ma nasza gleba, można to zrobić za pomocą tradycyjnych pasków testowych do badania odczynu gleby lub bardziej profesjonalnego - elektronicznego miernika glebowego.

Znajomość pH gleby pozwoli na zaplanowanie nawożenia oraz właściwego przygotowania bogatego w składniki podłoża, które seler lubi w dużych ilościach.

Ze względu na obfitą masę liściową seler potrzebuje bardzo dużo azotu, dlatego służy mu nawożenie obornikiem. Dobre będą także dedykowane nawozy do warzyw, np. nawóz ekologiczny do warzyw dostępny w wersji płynnej lub granulowanej.

Zbilanowane nawozenie jest o tyle ważne, że niedobór mikroskładników znacząco wpływa ilość i jakość plonu selera. Braki powinno uzupełnić zastosowanie granulowanej mączki bazaltowej. 

Choroby i szkodniki selera

Aby ograniczyć występowanie chorób i szkodników na selerach, warto stosować zasady zmianowania lub uprawy współrzędnej. Kiedy roślina zostanie już zaatakowan przez szkodniki labo porażona chorobą, można zastosować różnego rodzaju preparaty naturalne lub chemiczne.

Najczęstsze szkodniki występujące na selerze to:

  • połyśnica marchwianka
  • paź królowej
  • liściolubka selerowa
  • przędziorek chmielowiec {przędziorki}
  • mszyca trzmielowo-burakowa {mszyce}
  • mszyca wierzbowo-marchwiowa {mszyce}
  • mszyca gruszowo-pasternakowa {mszyce}
  • szpilecznik baldasznik
  • niszczyk zjadliwy {nicienie}
  • drutowce
  • pędraki
  • rolnice

Choroby:

  • septorioza
  • chwościk
  • jamistość wierzchołkowa
  • zgorzel liści sercowych
  • zgnilizna twardzikowata
  • parch

Zbiór selera

Przy małych powierzchniach upraw, seler można łatwo wykopać, podważając go widłami. W uprawie towarowej na szeroką skalę stosuje się orkę pługiem lub zbiór maszyną przeznaczoną do zbioru ziemniaków lub buraków. Seler z przeznaczeniem na zbiór pęczkowy wyoruje się po 6-8 tygodniach, natomiast na przełomie października i listopada – do spożycia lub sprzedaży w okresie jesiennym.

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Zdjęcie: Pixabay

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. listopad 2024 14:52