StoryEditorOgród

Jak przed zimą przygotować ogród na nadchodzący sezon?

20.11.2020., 14:11h
Podczas jesiennych prac ogrodowych na zagonach pozostaje dużo odpadów, które stanowią cenny surowiec kompostowy. Wszystkie resztki roślinne, liście, pozostałości chwastów, powinny trafić na pryzmę kompostową. Układamy na niej warstwy materiału nieprzekraczające 20 cm grubości, każdą z nich przesypujemy ziemią ogrodową. 

Dla właściwych przemian kompostowych ważny jest stosunek węgla do azotu. Gdy na kompost trafiają resztki ubogie w azot, czyli opadłe liście, sucha słoma, uschłe chwasty i trawa, musimy jego ilość uzupełnić, dodając np. obornik, pomiot ptasi i resztki roślin motylkowych lub zasilamy np. mocznikiem w ilości 1 kg/1 m3 materiału. Tuż przed zimą pryzmę kompostową należy okryć kilkucentymetrową warstwą słomy, trocin lub ziemi.

Miejsce na rozsadnik powinno być nasłonecznione 

Gdy zbiory warzyw są na ukończeniu, a na zagonach pozostają tylko warzywa przeznaczone do zimowania, np. jarmuż, brukselka, pietruszka czy szpinak ozimy, zabieramy się za prace uprawowe. W pierwszej kolejności szykujemy zagony z myślą o najwcześniejszych warzywach. Wiosną wystarczy tylko glebę zagrabić i rozpocząć siew i sadzenie rozsad. Glebę ciężką, zlewną przekopujemy, bez rozbijania skib, w tzw. ostrej skibie, która poprawia strukturę gleby. Niskie temperatury kruszą zwięzłą strukturę, dzięki czemu powstają gruzełki glebowe, konieczne dla dobrego funkcjonowania systemu korzeniowego. Czynność przeprowadzamy po nawożeniu organicznym i mineralnym. Dla większości warzyw wniesione ...

Pozostało 66% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. listopad 2024 18:46