Jak rozmnażać piwonie?
W przypadku piwonii musimy zachować ostrożność przy wykopywaniu, gdyż jej marchwiowe, długie korzenie tworzące zwarty system łatwo ulegają uszkodzeniu. Najlepiej wykopywać rośliny widłami szerokozębnymi, tzw. amerykańskimi. Po wyjęciu rośliny pędy skracamy do długości 10–15 cm i dokładnie spłukujemy strumieniem wody, by pozbyć się ziemi, która pozostała między korzeniami. Po oczyszczeniu ostrym nożem dzielimy karpę w taki sposób, by każda część miała po 3–4 pąki odnawiające. Te fragmenty karp, które nie mają pąków, są bezwartościowe i można je wyrzucić. Jeżeli mamy do podziału piwonię lekarską, której pora kwitnienia przypada wcześniej, po podziale może być pąków mniej, a korzenie bez pąków, możemy zakopać gdzieś na skraju w ogrodzie, bo zdarza się, że utworzą pąki.
Zaraz po podziale karpy piwonię sadzimy na miejsce stałe. Wybieramy stanowisko słoneczne, wzbogacone przefermentowanym obornikiem, kompostem, a gdy gleba jest piaszczysta, warto zmieszać ją z gliną. Należy pamiętać, by po posadzeniu pąki znajdowały się około 5 cm pod powierzchnią. Zbyt głębokie sadzenie może być przyczyną braku kwitnienia.
Kiedy rozmnażać kosaćce?
Za dzielenie kosaćców zabieramy się, gdy końcówki liści zaczynają żółknąć. Zazwyczaj zabieg przeprowadzamy co 4–5 lat, a jest to spowodowane tym, że karpa środkiem się ogołaca, brzydko wygląda i zmniejsza się kwitnienie. Po wykopaniu rośliny matecznej dokładnie czyścimy ją z resztek ziemi i ostrym nożem docinamy fragmenty kłącza wraz z pióropuszem liści, które skracamy do połowy długości. Uzyskane sadzonki umieszczamy w glebie, którą wzbogacamy kompostem lub przefermentowanym obornikiem. Uważajmy, by podczas sadzenia górny fragment kłącza znajdował się nad powierzchnią gleby. Pióropusz liści powinien znajdować się od północnej strony, by nie zasłaniał kłącza.
Podczas suchych i ciepłych dni pamiętajmy, by sadzonki podlewać, wówczas mają większą szansę na przyjęcie się.
Małgorzata Wyrzykowska