Które warzywa najbardziej potrzebują nawożenia?
Do najbardziej żarłocznych warzyw należą:
- dynia,
- kalafior,
- późne odmiany kapusty
- rabarbar.
Trochę mniejsze zapotrzebowanie na składniki pokarmowe wykazują:
- brokuł,
- burak ćwikłowy,
- kawon,
- kapusta wczesna,
- marchew,
- melon,
- pomidor,
- por,
- seler,
- ogórek
- papryka.
Średnie zapotrzebowanie mają:
- cebula,
- chrzan,
- jarmuż,
- kalarepa,
- szpinak,
- koper,
- pietruszka,
- bób
- czosnek.
Najmniej składników wymagają:
- rzodkiewka,
- sałata,
- fasola
- groch.
Kiedy i jak stosować azot
Niebagatelne znaczenie w nawożeniu pogłównym ma azot. Jego niedobór poznamy po jasnozielonym kolorze liści i łodyg, wątłym pokroju. W skrajnych przypadkach rośliny żółkną, a słabo wyrośnięte owoce przedwcześnie dojrzewają. Dokarmianie rozpoczynamy w pierwszej dekadzie czerwca i kontynuujemy w dwóch lub trzech podaniach. Ostatnią dawkę należy zaaplikować na 4 tygodnie przed spodziewanym zbiorem. Jednorazowa dawka czystego składnika nie może przekraczać 5 g azotu na 1 m2, a taką ilość znajdziemy w 15 g saletry amonowej, 18 g saletrzaku czy 11 g mocznika. Dla przykładu – roślinom o dużych wymaganiach dost...