Rozsada brukselki powinna trafić do gruntu od końca maja do końca czerwca, ale im później ją posadzimy, tym słabszy będzie plon.
Brukselka jest wrażliwa na niedobór wilgoci
Kapusta brukselska nie ma dużych wymagań co do gleby i klimatu, ale jest wrażliwa na niedobór wilgoci. Najlepsze plony uzyskamy na glebie piaszczysto-gliniastej z dużą zawartością próchnicy. Ma mniejsze wymagania od kapusty białej i udaje się na mniej zasobnych i lżejszych glebach, o odczynie pH około 6,5. Należy również uważać, by brukselki nie sadzić na stanowisku po innych kapustnych. Najlepiej uprawiać ją po 4 latach – zarówno po sobie, jak i roślinach tej samej rodziny. Jak większość kapustnych, brukselkę powinno się uprawiać w pierwszym roku po oborniku. Ma długi okres wegetacji i dlatego wykazuje duże zapotrzebowanie na składniki pokarmowe – obojętne, w jakiej postaci je otrzyma. Przedsiewnie i kilka razy podczas wegetacji należy podać jej azot w dawkach dzielonych (w sumie 30 g N/m2). Należy również podać jej około 130 g superfosfatu na 10 m2 i siarczan potasu w ilości 100 do 200 g. Ten gatunek warzywa uprawia się jako plon główny po wcześniej schodzący...