Jak uprawiać chrzan w ogrodzie?Małgorzata Wyrzykowska
StoryEditorOgród

Jak uprawiać chrzan w ogrodzie?

08.09.2024., 08:00h

Chrzan jest byliną występującą w stanie naturalnym na terenie całej Polski. Często traktowany jest jak chwast, ale jest też bardzo lubianą rośliną przyprawową. Jest znany we wszystkich strefach klimatycznych, lecz nie wszędzie użytkowany. Jak uprawiać go w ogrodzie?

Jak sadzić chrzan?

Najlepsze efekty w uprawie chrzanu uzyskamy, sadząc go na głęboko uprawionych, próchnicznych glebach piaszczystych bądź piaszczysto-gliniastych, ale dobrze przepuszczalnych, o pH 5,6–6,5. Roślina wymaga średniej, a nawet wysokiej wilgotności podłoża, jednak nie znosi stanowiska podmokłego. Na glebach zwięzłych korzenie chrzanu są bardzo ostre w smaku, silnie gryzące, a na glebach zbyt kwaśnych ciemnieje ich miąższ. Chrzan nie wykazuje specjalnych wymagań klimatycznych, dobrze znosi warunki zimowe. Jeżeli chodzi o upodobania glebowe, sadzić go należy na stanowisku głęboko uprawionym, w drugim roku po oborniku, a dobrym przedplonem jest fasola lub groch. Niewskazane jest stanowisko po kapustowatych.

Kiedy sadzić chrzan?

Korzenie chrzanu, zwane sadzonkami, sadzimy w dwóch terminach: wiosną tuż po rozmarznięciu ziemi, i jesienią, rozpoczynając od połowy września, a kończąc w październiku. Na sadzonki wybieramy korzenie o długości 25–30 cm, z których usuwamy wszystkie korzenie boczne. Grubsze korzenie boczne usuwamy ostrym nożem dokładnie u nasady, a następnie szmatką przecieramy korzeń w celu pozbycia się drobnych korzonków. Ten zabieg pozwoli na uzyskanie silnego wzrostu sadzonki.

O czym pamiętać, sadząc chrzan?

Kąt sadzenia korzeni powinien wynosić około 30°. Sadzonki umieszczamy na tyle głęboko, by główki znalazły się 2,5 cm pod powierzchnią gleby, umieszczając w rzędzie co 40 cm, natomiast odległość między rzędami powinna wynosić 60 cm. Na domowe potrzeby zazwyczaj wystarcza jeden długi rząd. By ułatwić sobie sadzenie, wykorzystajmy drewniany kołek o długości ponad 30 cm do wykonania ukośnych otworów w glebie, w które wsuniemy sadzonki. Po włożeniu sadzonki glebę należy dokładnie uklepać. Po przyjęciu się korzeni i wypuszczeniu liści te słabsze usuwamy, zostawiając najsilniejsze. To wzmocni roślinę i wpłynie na lepszy rozwój korzeni. Chrzanu nie potrzeba ani odchwaszczać, ani nawozić. Jednak lepiej te zabiegi wykonać, bo wówczas korzeń będzie większy. Jeśli chodzi o nawożenie, to warto zastosować nawóz uniwersalny lub dedykowany dla warzyw. Zbioru dokonujemy, w zależności od potrzeb, wiosną lub jesienią, gdy liście zaczynają żółknąć. Najlepsze korzenie uzyskujemy w pierwszym roku uprawy. Wykopany chrzan przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu przesypany piaskiem.

Pamiętajmy, by po wykopaniu korzeni usunąć z gleby nawet najmniejsze resztki korzonków. W przeciwnym razie spowodują w kolejnych latach spore zachwaszczenie.

Małgorzata Wyrzykowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. wrzesień 2024 19:28