Jak sadzić chrzan?
Najlepsze efekty w uprawie chrzanu uzyskamy, sadząc go na głęboko uprawionych, próchnicznych glebach piaszczystych bądź piaszczysto-gliniastych, ale dobrze przepuszczalnych, o pH 5,6–6,5. Roślina wymaga średniej, a nawet wysokiej wilgotności podłoża, jednak nie znosi stanowiska podmokłego. Na glebach zwięzłych korzenie chrzanu są bardzo ostre w smaku, silnie gryzące, a na glebach zbyt kwaśnych ciemnieje ich miąższ. Chrzan nie wykazuje specjalnych wymagań klimatycznych, dobrze znosi warunki zimowe. Jeżeli chodzi o upodobania glebowe, sadzić go należy na stanowisku głęboko uprawionym, w drugim roku po oborniku, a dobrym przedplonem jest fasola lub groch. Niewskazane jest stanowisko po kapustowatych.
Kiedy sadzić chrzan?
Korzenie chrzanu, zwane sadzonkami, sadzimy w dwóch terminach: wiosną tuż po rozmarznięciu ziemi, i jesienią, rozpoczynając od połowy września, a kończąc w październiku. Na sadzonki wybieramy korzenie o długości 25–30 cm, z których usuwamy wszystkie korzenie boczne. Grubsze korzenie boczne usuwamy ostrym nożem dokładnie u nasady, a następnie szmatką przecieramy korzeń w celu pozbycia się drobnych korzonków. Ten zabieg pozwoli na uzyskanie silnego wzrostu sadzonki.
O czym pamiętać, sadząc chrzan?
Kąt sadzenia korzeni powinien wynosić około 30°. Sadzonki umieszczamy na tyle głęboko, by główki znalazły się 2,5 cm pod powierzchnią gleby, umieszczając w rzędzie co 40 cm, natomiast odległość między rzędami powinna wynosić 60 cm. Na domowe potrzeby zazwyczaj wystarcza jeden długi rząd. By ułatwić sobie sadzenie, wykorzystajmy drewniany kołek o długości ponad 30 cm do wykonania ukośnych otworów w glebie, w które wsuniemy sadzonki. Po włożeniu sadzonki glebę należy dokładnie uklepać. Po przyjęciu się korzeni i wypuszczeniu liści te słabsze usuwamy, zostawiając najsilniejsze. To wzmocni roślinę i wpłynie na lepszy rozwój korzeni. Chrzanu nie potrzeba ani odchwaszczać, ani nawozić. Jednak lepiej te zabiegi wykonać, bo wówczas korzeń będzie większy. Jeśli chodzi o nawożenie, to warto zastosować nawóz uniwersalny lub dedykowany dla warzyw. Zbioru dokonujemy, w zależności od potrzeb, wiosną lub jesienią, gdy liście zaczynają żółknąć. Najlepsze korzenie uzyskujemy w pierwszym roku uprawy. Wykopany chrzan przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu przesypany piaskiem.
Pamiętajmy, by po wykopaniu korzeni usunąć z gleby nawet najmniejsze resztki korzonków. W przeciwnym razie spowodują w kolejnych latach spore zachwaszczenie.
Małgorzata Wyrzykowska