Jakie są wymagania owoców cytrusowych?
Aby rozpocząć uprawę cytrusów, warto poznać ich wymagania. Ciekawostką jest, że na Sycylii, gdzie dominują gaje drzew cytrusowych, w których kwitną i owocują jednocześnie, dojrzałe owoce mogą pozostawać na drzewie nawet kilka miesięcy, a gdy nastanie okres chłodu i deszczu, stają się na powrót zielone, ale pozostaje im smak dojrzałego owocu.
Do uprawy doniczkowej wykorzystujemy glebę o pH 5–6,5 – ten odczyn cytrusom odpowiada najbardziej – i sadzimy w niej, na głębokość około 1 cm, wydłubane z mocno dojrzałych owoców największe pestki. Po kilku tygodniach ukażą się siewki. Pestka nie może wyschnąć, więc do ziemi wkładamy ją bezpośrednio po wyjęciu z owocu. Do wykiełkowania wymagana jest temperatura około 25°C. Gorzej jest z utrzymaniem wysokiej wilgotności otoczenia. Warto wykorzystać tacę wysypaną keramzytem lub drobnymi kamykami codziennie zwilżanymi, na których stawiamy doniczkę. Gdy roślinki osiągną już kilka centymetrów, stawiamy doniczki na parapecie od strony wschodniej bądź zachodniej. Od wiosny, gdy ruszy wegetacja i nie ma ryzyka przymrozków, możemy rośliny wystawić do ogrodu i ustawić w słonecznym miejscu, a gdy dni stają się krótsze, czyli od października do kwietnia, przenieść do pomieszczenia, w którym temperatura jest na poziomie 10°C, i często zraszać. Takie warunki panują w strefach uprawy cytrusów, a my powinniśmy stworzyć podobne, czyli „chłodno i deszczowo”. Okres spoczynku sprawi, że rośliny w czasie wegetacji będą zdrowe i odporne na choroby.
Jakie cytrusy uprawiać w domu?
Może nie wszystkie gatunki cytrusów, choć najpopularniejszymi do domowej uprawy są cytryny, pomarańcze i mandarynki. Trudno sobie wyobrazić ogromne owoce pomelo lub rękę Buddy, czyli owoce cytronu. Najłatwiej wyhodować je z nasion, ale na uzyskanie owoców, np. cytryny, przyjdzie nam czekać kilka lat. Do uprawy warto wykorzystać także rośliny zakupione w sklepie ogrodniczym, które są rozmnażane z sadzonek (wszystkie gatunki można łatwo rozmnożyć z sadzonek) wyselekcjonowanych odmian, które rosną wolno, ale szybko kwitną i wchodzą w okres owocowania. W domach najczęściej uprawiana jest cytryna Skierniewicka. Rodzi bardzo duże owoce, które osiągają wagę 1 kg. Drugim gatunkiem jest cytryna Meyera – ta rodzi mniejsze owoce. Skierniewicka po kilku latach może osiągnąć 1 m wysokości. Gdy ma około 6 liści, pojawiają się śnieżnobiałe pięciopłatkowe, intensywnie pachnące kwiaty, a kiedy wykształci 10 liści, zawiązuje owoce. Dobrze jest jej w tym pomóc, strząsając pyłek na znamię słupka. Niestety nie wszystkie zawiązane owoce utrzymują się na roślinie. Te wyhodowane samodzielnie charakteryzują się grubą skórką i słodszym smakiem od sklepowych.
Do nawożenia roślin, przeprowadzanego w okresie wiosny i lata, dobre są biohumus i nawozy o zwiększonej zawartości potasu, dobra też będzie odżywka dla cytrusów. Cytrusy dobrze reagują na cięcie i formowanie. Kształt drzewka najlepiej nadawać wiosną, skracając wybrane pędy oraz usuwając zbędne i uszkodzone.
Przeczytaj również:
Małgorzata Wyrzykowska