Głęboko spulchnij glebę przed uprawą cykorii
Cykoria sałatowa pochodzi od rosnącej przy drogach cykorii podróżnik i, podobnie jak ona, charakteryzuje się goryczką. Jest warzywem liściastym bogatym w substancje odżywcze, a dzięki korzeniom spichrzowym nadaje się do pędzenia zimą. Stanowi zatem doskonałe uzupełnienie diety w czasie, gdy brakuje witamin ze świeżych krajowych warzyw.
Do uprawy cykorii nadaje się każda gleba, ale musi być głęboko uprawiona i zasobna w próchnicę. Zbyt lekkie lub zbyt ciężkie gleby, których cykoria nie lubi, możemy dostosować, zaprawiając kompostem lub torfem. Obornik się do tego również nadaje, lecz cykorię możemy uprawiać dopiero w drugim roku po jego zastosowaniu. Zapotrzebowanie na azot, fosfor i potas również jest niewielkie, a termin stosowania jest obojętny. Jedynie warto zastosować startowe nawożenie azotem w ilości około 5 g/m2, a drugą taką samą dawkę stosujemy tuż przed zwarciem na zagonie. Najważniejsze jest jednak głębokie spulchnienie gleby z uwagi na głęboko sięgające korzenie rośliny.
Nie siej cykorii za wcześnie
Cykorię siejemy od początku do połowy czerwca. Wcześniejsze ...