Kurkuma przyprawafreepik
StoryEditorOgród

Jak uprawiać kurkumę w domu? Jest prosty sposób

21.12.2024., 11:00h

Podobnie jak imbir, w domowych warunkach wyhodujesz też kurkumę, a zima jest najlepszym terminem do rozpoczęcia jej uprawy. Wśród świątecznych zakupów przypraw warto pomyśleć o kłączach kurkumy, których część możemy wykorzystać do rozmnożenia. Na przyszłoroczne święta będziemy cieszyć się własną przyprawą.

Jak wygląda kurkuma?

Kurkuma jest bliską krewną imbiru, występującą czasem pod nazwą ostryż indyjski lub szafran indyjski. W środowisku naturalnym może osiągnąć do 1 m wysokości, ale w uprawie doniczkowej w domu może dorastać do 30–50 cm. Roślina ma soczyście zielone, długie i wąskie liście, które wyrastają z podziemnych bulw stanowiących część użytkową.

Największą ozdobą kurkumy są jej kwiaty zebrane w kłosowate kwiatostany, na które, niestety, trzeba poczekać kilka lat. Kurkuma zakwita latem, a kwiaty w kolorze różowym lub pomarańczowym utrzymują się przez trzy miesiące, po czym przekwitają. Jesienią następuje naturalny etap rozwoju kurkumy, czyli zasychanie liści. To znak, że roślina przechodzi w stan zimowego spoczynku. Należy obciąć wszystkie zaschłe fragmenty rośliny i przenieść ją do chłodnego pomieszczenia o temperaturze ok. 15°C. W tym czasie kurkumę podlewamy rzadko, by nie dopuścić do całkowitego zasuszenia, a w marcu zaczynamy wybudzać ją ze snu. Częściej podlewamy, przenosimy w cieplejsze pomieszczenie, gdzie z czasem zacznie wypuszczać młode liście.

Z korzenia ostryża uzyskujemy znaną przyprawę, czyli kurkumę o cennych właściwościach zdrowotnych. Obecna w niej kurkumina posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne, warto więc włączyć przyprawę do diety. A zastosowań w kuchni ma wiele, np. jest obecna w kuchni orientalnej jako barwnik nadający żółty kolor potrawom, dodawana jest często do wypieków, by wzmocnić barwę ciasta.

Jak uprawiać kurkumę?

Chcąc rozpocząć uprawę tej ciekawej rośliny, należy zaopatrzyć się w korzeń. Korzenie są sprzedawane w wielu znanych sieciach handlowych. Korzeń powinien być jędrny, zdrowy i z widocznymi wypustkami. Dzielimy go na 3–5-centymetrowe odcinki, układamy na gazie lub kawałku ręcznika papierowego i podlewamy niewielką ilością wody, by korzenie były lekko wilgotne (nie mokre). Po kilku dniach korzenie wypuszczą zalążki pędów, a my musimy dbać o utrzymanie wilgoci przez kilka tygodni, bo tyle przyjdzie nam czekać, aż roślina wytworzy zielone łodyżki. Kiedy to się stanie, będzie można kłącze umieścić w doniczce wypełnionej ziemią uniwersalną. Gdy posadzimy kilka kłączy w jednej doniczce, uzyskamy efekt okazałej rośliny.

image
Ostryż japoński, czyli kurkuma, to prawdziwa egzotyczna piękność, którą można uprawiać w doniczce
FOTO: Małgorzata Wyrzykowska

Kiedy rozmnażać kurkumę?

Rozmnażanie i pozyskiwanie nowych sadzonek kurkumy najlepiej przeprowadzać zimą, by do maja uzyskać kilku- lub kilkunastocentymetrowe rośliny. W połowie maja bądź na początku czerwca będzie można wysadzić je do skrzynek balkonowych bądź bezpośrednio do gruntu. Uprawa kurkumy nie jest skomplikowana, wystarczy zapewnić roślinie słoneczne stanowisko, żyzne, przepuszczalne, o lekko kwaśnym pH podłoże. Można wykorzystać gotowe podłoże dla roślin zielonych dostępne w sklepach ogrodniczych. Kurkuma jest rośliną wymagającą wilgotnego powietrza i lekkiej wilgotności podłoża. Suche powietrze i podłoże prowadzą do zamierania rośliny, dlatego zaleca się nawet codzienne jej zraszanie i podlewanie. Jesienią kurkumę wykopujemy, a kłącze wykorzystujemy do celów kulinarnych bądź zimujemy w domu.

Przeczytaj również:

image
zdrowie
Kurkuma, cynamon i imbir cudownie wpłyną na Twoją cerę

Małgorzata Wyrzykowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. grudzień 2024 11:02