Nasturcja to przepięknie kwitnąca roślina, którą można uprawiać zarówno na rabatach kwiatowych, w donicach, jak i wśród warzyw. Jest bardzo łatwa w uprawie i pewnie dlatego zyskała sobie ogromną rzeszę zwolenników, ale nie każdy z nich wie, że kwiaty, jak i pozostałe części nadziemne są jadalne.
W artykule przeczytasz o tym:
- ile odmian nasturcji wyróżniamy?
- jakie miejsce do uprawy nasturcji będzie najlepsze?
- kiedy wysadzić nasturcję do gruntu?
- jakie zastosowanie ma nasturcja?
Odmiany nasturcji
Wybór jest ogromny, bo w uprawie jest około 80 odmian. Jedne osiągają wysokość 20 do 40 cm, inne zaś dorastają do 5 m.
W naszym kraju uprawiane są przeważnie nasturcje:
- pnąca,
- większa,
- niska,
- kanaryjska.
Nasturcja pnąca jest zazwyczaj uprawiana przy płotach, pergolach, parkanach i ścianach. Nasturcja większa może pochwalić się dużymi i bardzo kolorowymi kwiatami oraz okrągłymi liśćmi. Tu występują dwa jej gatunki – jeden o pędach płożących, drugi pnących. Kwiaty są pojedyncze, kielichowate i mogą występować w barwie żółtej, pomarańczowej lub ciemnoczerwonej. Owoce są szarobeżowe i żebrowane. Innym gatunkiem równie często uprawianym, jest nasturcja mniejsza, zwana również niską bądź karłową. Jej pędy dorastają do 40 cm, a kwiaty mają do 4 cm średnicy i szerokie płatki. Nasturcja kanaryjska, którą również można spotkać w uprawie, nosi też inną ciekawą nazwę – nasturcja włóczęga. Należy do pnących, ma pędy osiągające do 4 m długości. Zdobi ogrodzenia, płoty, pergole i, tak jak pozostałe gatunki, należy do roślin jednorocznych.
Miejsce uprawy nasturcji
Nasturcja należy do roślin łatwych w uprawie. Najlepiej uprawiać ją w miejscu, gdzie słońce dociera przez co najmniej 6 godzin dziennie, czyli słonecznym. Podłoże może być lekkie i ubogie w składniki odżywcze. Doskonale sprawdzi się tam, gdzie inne rośliny nie dałyby rady. Niewiele jej do szczęścia potrzeba, zatem i z nawożeniem należy uważać. Częste nawożenie i bogate podłoże powoduje rozwój liści zamiast kwiatów. Nie lubi też przesadnej pielęgnacji, czyli im mniej ingerujemy, tym lepiej.
Kiedy wysadzić nasturcję do gruntu?
Nasiona nasturcji można w kwietniu wysiać do doniczek lub innych pojemników, by w drugiej połowie maja wysadzić do gruntu. Można również wysiać wprost na miejsce stałe pod koniec kwietnia lub na początku maja. Nasiona, w zależności od temperatury, kiełkują po 2–3 tygodniach od wysiewu. Najlepiej, gdy mają zapewnioną temperaturę 18–20°C. W drugiej połowie lipca możemy liczyć na kwitnienie, a kwiaty pozostają aż do przymrozków. Nasiona wysiewamy do gruntu w odstępach około 30 cm od siebie i na głębokość 3 do 4 cm. Jeśli sadzimy rozsadę, odległości między sadzonkami powinny być takie same.
Zastosowanie nasturcji
Oprócz walorów dekoracyjnych nasturcja ma również zastosowanie w warzywniku. Jest bardzo dobrym sąsiedztwem dla warzyw, np. kalafiora, rzodkiewki, brokułu, a także marchwi, odstrasza bowiem szkodniki glebowe. Może stanowić składnik wielu dań, np. sałatek. Młode liście o intensywnym, pikantnym smaku, zbliżonym nieco do rukoli, mogą być składnikiem pesto lub stanowić dodatek do kanapek. Nasiona, przypominające nieco żebrowane orzechy, nazywane są polskimi kaparami i są jadalne w postaci kiszonej bądź marynowanej.
Małgorzata Wyrzykowska