Często się zdarza, że choinka nie doczekuje wiosny. Dlatego też starajmy się kupować drzewka w centrach ogrodniczych zamiast od przypadkowych sprzedawców. Sklepowe rośliny odznaczają się wyższą jakością, są opatrzone przez plantatora etykietami i, co równie ważne, są hodowane w donicy, a nie kopane tuż przed sprzedażą. W przypadku choinki o wysokości 1 m średnica bryły korzeniowej powinna być nie mniejsza niż 30 cm, a więc donica musi być odpowiednio pojemna.
Z dala od kaloryfera
Gdy dokonamy wyboru, spróbujmy wyjąć drzewko z donicy. Możemy mieć np. do czynienia z drzewkiem ciętym, które zostało wkopane w ziemię w donicy. W tym przypadku nie ma co liczyć, że będzie z niego korzyść. Zwróćmy również uwagę na igły, które powinny być intensywnie zielone i bez znamion więdnięcia.
Po zakupie jak najdłużej trzymajmy choinkę na dworze, tarasie, balkonie lub w nieogrzewanym garażu. W domowych warunkach, przy średniej temperaturze na poziomie 20°C, drzewko nie powinno stać dłużej niż 10 dni. W tym czasie należy przestrzegać pewnych zasad, m.in. nie ustawiać choinki w bliskim sąsiedztwie źródła ciepła. Drugą istotną spr...