Uwiąd papryki zmorą producentów
Uwiąd papryki jest prawdziwą zmorą producentów tego warzywa. Główne powody wynikają z chorób systemu korzeniowego, wiązek przewodzących i zgorzeli podstaw pędu papryki.
Jak się okazuje, w sprawcy chorób w naturalny sposób gromadzą się w zmęczonej glebie, a producenci często odpuszczają profilaktykę. Zakończony cykl uprawowy wymaga od nich przeprowadzenia szeregu działań, które nie mogą nie odbyć sie przed rozpoczęciem nowego procesu produkcji, np. odkażanie wielodoniczek rozsadowych oraz narzędzi i maszyn uprawowych. Patogeny glebowe zasiedlają glebę w sposob mniej lub bardziej trwały i mogą atakować wiele gatunków roślin, a nawet chwastów. Ich przenoszeniu się z nasionami, sprzyja wieloletnia uprawa papryki na jednym stanowisku, czyli nieprawidłowy płodozmian.
Odkażanie chemiczne gleby w tunelu papryki
Zwalczanie chorób papryki wywoływanych przez patogeny glebowe w okresie wegetacji rośliny nie jest łatwe i przynosi różne efekty. Jednym z radykalnych sposobów zwalczania chorób odglebowych w uprawie papryki jest odkażanie chemiczne gleby w tunelu.
3 sposoby na ograniczenie uwiądu papryki
W celu ograniczenia uwiądów papryki jej producenci mogą podjąć następujące działania:
- wybrać odmiany o wysokim wigorze i większej tolerancji na choroby odglebowe,
- zaszczepić system korzeniowy rozsady papryki mikroorganizmami symbiotycznymi,
- podnieść bioróżnorodność gleby na stanowisku uprawowym w tunelach foliowych.
Przeczytaj również:
oprac. Justyna Czupryniak
źródło: WIOM