Jaka dynia nadaje się na lampion?
Wybierając dynię na lampion, należy zwrócić uwagę na jej regularny kształt. Może być okrągła albo podłużna. Powinna być na tyle duża, aby bez problemu włożyć do niej rękę w celu usunięcia miąższu i włożenia do niej świeczki. Dobrze też, jeśli będzie na tyle wysoka, aby płomień nie przypalał jej górnej części.
Jak zrobić halloweenowy lampion?
Na początek należy odciąć górną część dyni z ogonkiem. Wycięty owalny otwór powinien być na tyle duży, aby bez problemu móc wydrążyć warzywo. Pomocne może okazać się narysowanie flamastrem na dyni koła i cięcie wzdłuż linii. Kolejny etap to wyjęcie miąższu za pomocą dużej i mocnej łyżki. To najbardziej czasochłonny etap. Następnie pozostaje tylko wycięcie ostro zakończonym nożem oczu, nosa i ust. Ich kształt zależy od wyobraźni twórcy. Mogą być sympatyczne, czyli uśmiechnięte minki albo straszne z upiorną miną i widocznymi zębami. Zamiast twarzy można wyciąć ozdobne gwiazdki, motylki lub inne dekoracyjne wzory, które nadadzą dyni kształt nastrojowego lampionu.
Czynności wykonywane ostrym nożem lepiej powierzyć dorosłym, a wyciąganie miąższu młodszym artystom. Na koniec należy włożyć do środka świeczkę, którą zapala się, gdy zrobi się ciemno. Taki dyniowy halloweenowy świecznik wprawia w mroczny nastrój. A ozdobny lampion daje przyjemne światło.
Ewelina Hahnel