Żeby uzyskać wcześniejszy zbiór, nawet o dwa tygodnie, wiele osób decyduje się na ich uprawę z rozsady. Wiąże się to z pewnym ryzykiem, gdyż dyniowate nie lubią przesadzania, ale można uniknąć wpadki. Warto sięgnąć po nasiona cukinii, patisona, melona, kawona czy dyni.
Rośliny dyniowate siejemy do ciepłej ziemi
Okres produkcji rozsady dyni, kabaczka, cukinii, patisona trwa około 4 tygodni, melona i kawona – 7. W drugiej i trzeciej dekadzie kwietnia możemy wysiać nasiona podkiełkowane lub moczone, co skraca okres produkcji rozsady. Wówczas rozsada pod koniec maja będzie gotowa do wysadzenia do gruntu. Nasiona wszystkich dyniowatych wysiewa się do podłoża, które ma około 20°C, dlatego przed siewem należy ziemię przetrzymać przez kilka dni w ciepłym pomieszczeniu, by się ogrzała.
Rozsadę kawona i melona można wysiewać w skrzynkach
Kawon i melon są najbardziej wrażliwe na chłody i do niedawna uprawiało się je tylko pod osłonami. Dziś wyhodowano takie odmiany, które są dostosowane do naszego klimatu. Nasiona dyniowatych wysiewamy do doniczek torfowych lub cylindrów wypełnionych kompostowo-piaszczystą ziemią do połowy kwietnia na głębokość do 0,5 cm. Ustawiamy naczynia w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura dla kawona i melona około 30°C, a 20–22°C dla pozostałych dyniowatych.
Jeśli zdecydujemy się na siew w skrzyneczkach (rozstawa 5 × 5 cm), czeka nas przepikowanie rozsady, gdy rośliny wytworzą pierwszy liść właściwy. Czynimy to, wkładając ją aż po liścienie do ziemi. Po utworzeniu 4–5 liści właściwych wysadzamy do gruntu po 15 maja, a czasem na początku czerwca, gdy ustabilizuje się temperatura.
Kawon i melon potrzebują dużo słońca i ciepła, dlatego ich uprawę powinno prowadzić się w miejscach nasłonecznionych, zacisznych i ciepłych. Pozostałe dyniowate są mniej wymagające, ale również wymagają stanowiska nasłonecznionego. Wszystkie preferują gleby próchniczne o dużej zawartości składników pokarmowych i w miarę wilgotne.
W jaki sposób nawozić rozsady roślin dyniowatych?
W miejscu sadzenia roślin wykopujemy dołki na głębokość szpadla, wypełniamy obornikiem lub fermentującym kompostem, przykrywamy warstwą ziemi, tworząc kopczyk, na którym umieszczamy rośliny na taką głębokość, jak rosły dotychczas.
Można również wykopać rów o szerokości 50 cm i głębokości 20 cm, również wypełniając go obornikiem lub kompostem i formując wał, na którym umieścimy rośliny. Fermentujący obornik lub kompost wydziela ciepło, które ogrzeje grunt pod korzeniami posadzonych melonów i kawonów. Należy uszczykiwać zawiązki. Ładne owoce uzyskamy, pozostawiając nie więcej niż pięć zawiązków na roślinie.
Nie zapominaj o ściółkowaniu dynipwatych
Już teraz warto się zaopatrzyć w naturalny bądź syntetyczny materiał ściółkowy, który będzie potrzebny do ściółkowania roślin. Ściółkowanie znacznie poprawia wzrost roślin oraz ich plonowanie. Ten sposób sprawdza się w uprawie roślin o płożących pędach, jak dynia, ogórek, melon, kawon, a także form krzaczastych dyniowatych, jak patison czy cukinia.
Okrycie międzyrzędzi ogranicza parowanie wody i utratę ciepła, zapobiega wymywaniu składników pokarmowych z gleby oraz chroni przed chwastami. Na ściółkę można wykorzystać korę, trociny z drzew, słomę, kompost. Kora, trociny i słoma nie powinny być zbytnio rozdrobnione, ponieważ szybciej będą ulegały rozkładowi i trzeba będzie uzupełniać ściółkę.
Małgorzata Wyrzykowska
fot. Małgorzata Wyrzykowska
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 17/2023 na str. 65.
Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.