Jakie są objawy porażenia mączniakiem prawdziwym?
Po obu stronach liści pojawia się biały, mączysty, dość trwały nalot. Pierwsze objawy można zaobserwować już w maju, lecz dopiero w miesiącach letnich choroba nabiera rozpędu, gdy przenosi się na nowo wyrastające liście. Te, silnie porażone, odpadają. Mączniak atakuje również młode pędy i grona. Pędy wówczas są zdeformowane i zahamowane we wzroście, a owoce się nie rozwijają i zasychają lub pękają i gniją, co prowadzi do częściowej bądź całkowitej utraty plonu. Na chorych liściach i pędach czasem wśród białoszarego nalotu pojawiają się drobne, ciemnobrunatne punkty, które są owocnikami stadium doskonałego grzyba (otocznie lub perytecja). Patogen zimuje jako grzybnia wewnątrz pąków, a także w postaci owocników na powierzchni porażonych części rośliny.
Od czego zależy rozwój mączniaka prawdziwego?
Rozwój choroby jest mocno uzależniony od warunków pogodowych. Optymalne warunki do infekcji są przy temperaturze 20–27°C, a przy 23–30°C wystarczy mu 5 dni od chwili infekcji na produkcję zarodników. Do wykiełkowania zarodników wystarczy wilgoć z powietrza.
Kiedy rośliny atakuje mączniak rzekomy?
Pierwsze objawy można zaobserwować na roślinach winorośli już w maju w postaci zielonożółtych nieregularnych plam o średnicy od 2 do 3 cm. Kilka dni po wystąpieniu plam, gdy utrzymuje się wysoka temperatura, na dolnej stronie liści pojawia się śnieżnobiały, błyszczący nalot, który w okresie suchej pogody stopniowo zanika. Plamy na liściach stopniowo brunatnieją, a objęta nimi tkanka obumiera. Silnie porażone liście opadają. Zakażeniu ulegają również pędy i owoce. Owoce brunatnieją lub przybierają barwę szaroniebieską, gniją i opadają. Porażone pędy, podobnie jak liście, pokryte są śnieżnobiałym, błyszczącym nalotem, stopniowo brunatnieją i zamierają.
Co wspomaga walkę z mączniakiem rzekomym?
Do walki z mączniakiem rzekomym można wykorzystać Miedzian 50 WG, który tworzy na powierzchni pędów i liści barierę ochronną.
W przypadku obu mączniaków można również stosować domowe środki w postaci wywaru ze skrzypu:
- 300 g ziela zalewamy 2 l wody i gotujemy przez 10–20 minut na wolnym ogniu,
- po czym rozcieńczamy 1: 20 i po wystudzeniu pryskamy raz w tygodniu.
Podobnie dobry efekt można uzyskać, pryskając rośliny mieszanką piwa z serwatką 1: 1. Ważne, by pokryć dokładnie rośliny środkiem ochronnym.
Małgorzata Wyrzykowska