Teraz jest doskonała okazja do sadzenia drzew i krzewów z gołym korzeniem. Szczególnie, gdy padają deszcze. Wówczas rośliny mają nieograniczony dostęp do wody, co sprzyja dobremu ukorzenieniu i przyjęciu się rośliny.
Na rynku pojawia się coraz więcej przeróżnych krzyżówek, jak porzeczkoagrest czy malina czarna albo też ostatnio królująca na rynku świdośliwa. Jednak nie wszyscy pamiętają o tak kiedyś powszechnym dereniu jadalnym (właściwym), którego owoce są bogatym źródłem witamin. Nie ma wielkich wymagań glebowych i jest łatwy w uprawie. Z jego owoców wyrabia się m.in. nalewkę (dereniówkę). Owoce mają czerwoną barwę. Jest to roślina również dekoracyjna, która już w marcu pokrywa się masą żółtych kwiatów.
- Pigwowce powinniśmy systematycznie przycinać, by nadmiernie się nie zagęszczały. W późniejszych latach korygowanie korony stanie się kłopotliwe
Na nalewkę i żywopłot
Warte przypomnienia są także pigwa i pigwowiec. Oba gatunki łączą wspólne cechy – ich owoce są bardzo twarde i można z nich zrobić aromatyczne konfitury. Owoc pigwy pokryty jest kutnerem – gęstymi, poplątanymi włoskami, pigwowca – jest gładki, lecz lepki, jakby woskowany. Obydwa gatunki są stosowane do wyrobu nalewek (pigwówki). Dodatkową zaletą tych roślin jest obfite i piękne kwitnienie. Pigwa wiosną obsypuje się ogromnymi i pachnącymi białymi lub lekko różowymi kwiatami, podobnymi do kwiatu jabłoni. Pigwowiec natomiast wygląda jak ogromna pomarańczowa, czerwona lub różowa kula. Pigwowiec jest niewdzięczny podczas zbioru owoców (pędy pokryte są kolcami) i do formowania (z uwagi na bardzo twarde drewno starych i grubych odrostów). Obie rośliny możemy zastosować jako żywopłot.
- Dereń jadalny nie ma wielkich wymagań glebowych i jest łatwy w uprawie
Zbieraj przemrożone
Innymi roślinami, o których warto pamiętać, są berberys, kalina, jarzębina i głóg, których owoce nie nadają się do bezpośredniego spożycia, ale po przemrożeniu lub przetworzeniu stają się bogatym źródłem witamin, kwasów organicznych, soli mineralnych i pektyn. Krzewy tych gatunków podczas kwitnienia wyglądają bardzo okazale, po przekwitnieniu tworzą wartościowe owoce.
Ciekawa jest również czeremcha, której drobne czarne owoce zebrane są w grona, obficie owocują, są lekko cierpkie, a najsmaczniejsze to te z gałęzi dobrze nasłonecznionych. Można z nich robić dżemy lub soki. Poza tym czeremcha to wiosenny krzew o intensywnie pachnących białych kwiatach. Ciekawostką jest np. to, że kwitnienie czeremchy było i jest wyznacznikiem terminu siewu kukurydzy.
- Kalina koralowa preferuje gleby przepuszczalne i dość zasobne w składniki pokarmowe. Stanowisko osłonięte jest od wiatru dodatkowym atutem powodzenia w uprawie
Ostatnio bardzo modny stał się rokitnik. Jest cennym źródłem witamin i soli mineralnych. Ponadto charakteryzuje się dekoracyjnym ulistnieniem. Warto pomyśleć również o nim jako roślinie żywopłotowej. Rokitnik nie jest wymagający pod względem glebowym. Nie ma też szczególnych preferencji stanowiskowych.
Małgorzata Wyrzykowska