Jako pierwsze wysiej groch i bób
Wysiewy tak wczesne, jak to możliwe, dotyczą warzyw, które dobrze znoszą spadki temperatur w początkowym okresie rozwoju. Jako pierwsze do gruntu powinny trafić bób i groch. Tylko bardzo wczesny wysiew tych roślin gwarantuje wysoki plon. Polecane są m.in. następujące odmiany bobu:
- Bachus,
- Dragon,
- Karmazyn,
- Bizon,
- Basta,
Natomiast wśród grochu łuskowego odmiany:
- Hazard,
- Jubilat, P
- ionier,
- Poker Zielony
- Sześciotygodniowy,
- a grochu cukrowego – Iłówiecki.
Nasiona bobu umieszczamy na głębokości około 5 cm w rzędach oddalonych co 40 cm, a w rzędzie co 10 cm lub gniazdowo po 3–4 nasiona co 30 cm. Groch wysiewamy na głębokość około 3 cm w rzędach odległych co 20 cm, a w rzędzie nasiona umieszczamy co 4 cm.
- Po wschodach warzywa należy przerwać, zostawiając między roślinami odległości około 5 cm
Na jakie odmiany cebuli i czosnku postawić?
Po grochu przychodzi czas na cebulę odmian:
- Kuba,
- Majka,
- Tęcza,
- Zorza,
które wysiewamy na głębokość 1–2 cm w rzędy co 30–40 cm, a po wschodach siewki przerywamy, zostawiając co 5–6 cm. Sadzimy ząbki czosnku jarego, niewytwarzającego kwiatostanów, np. Jankiel czy Jarus. Ząbki umieszczamy na głębokości około 4 cm w rzędach odległych co 30–40 cm, a w rzędzie co 8 cm. W następnej kolejności możemy wysiać szpinak zwyczajny, np. odmian Matador, Astra F1 czy Spiros F1. Nasiona umieszczamy w rzędach odległych od siebie co 20 cm na głębokości 2 cm.
Jakie odmiany rzodkiewki i marchewki powinny trafić na zagonki?
Kolejno na grządkę trafia też rzodkiewka cylindryczna, np. odmian:
- Silesia,
- Warta,
- Leda,
- Opolanka
- Jutrzenka,
oraz rzodkiewka kulista, w tym
- Rowa,
- Afrodyta,
- Carmen,
- Carmesa,
- Rota,
- Krakowianka,
a także rzodkiew odmian
- Agata
- Jaba
Rzodkiewki wysiewamy rzutowo bądź w rzędy co 10–20 cm, w trakcie wzrostu przerywamy co 5–8 cm. Wysiewamy również marchew odmiany Amsterdam 3, Atol F1, Napoli F1 oraz Pierwszy Zbiór, a także pietruszkę korzeniową, m.in. Atika, Lenka, Kaśka, Orbis i naciową Natalka i Festiwal 68.
W kolejce czeka pasternak odmian Bielas, Fagot i Lech. Marchew, pietruszka i pasternak należą do warzyw o długim okresie kiełkowania, dochodzącym do 3 tygodni, dlatego wskazane jest, by łącznie wysiać np. nasiona rzodkiewki w celu wyznaczenia rzędów. Warzywa te wysiewamy, zachowując odstępy jak przy uprawie cebuli.
W kolejce czeka pasternak odmian Bielas, Fagot i Lech. Marchew, pietruszka i pasternak należą do warzyw o długim okresie kiełkowania, dochodzącym do 3 tygodni, dlatego wskazane jest, by łącznie wysiać np. nasiona rzodkiewki w celu wyznaczenia rzędów. Warzywa te wysiewamy, zachowując odstępy jak przy uprawie cebuli.
Na samym końcu siej sałatę
Wreszcie przyszedł czas na sałatę głowiastą masłową odmian Bona, Justyna, Owacja, Marysieńka czy Syrena, a także głowiastą kruchą, taką jak np. Arka, Samba, Kinga, Juleczka. Nasiona sałaty masłowej wysiewamy w rzędy co 20–30 cm, kruchej 40 cm na głębokość około 0,5 cm. Gdy siewki uzyskają około 4 liści, należy je przerwać, pozostawiając sałatę masłową co 15 cm, natomiast kruchą co 20 cm. Wyrwane siewki można posadzić między innymi warzywami.
Małgorzata Wyrzykowska
(Fot. Unsplash)