Rajska jabłoń, zwana również rajskim jabłuszkiem, nie rodzi tak okazałych jabłek, ale jej owoce mają wiele do zaoferowania. Zawierają bowiem więcej składników odżywczych i witamin. Jarząb, choć traktowany jako roślina ozdobna, rodzi owoce bogate w witaminy, które spożywamy po przemrożeniu, ale nie tylko. Do spożycia bezpośredniego nadają się odmiany wyhodowane pod tym kątem.
Rajska jabłoń jest odporna na niskie temperatury
Rajska jabłoń traktowana jest u nas raczej jako roślina ozdobna. To błąd, można bowiem uprawiać ją dla cennych owoców. Uprawa tej rośliny jest łatwa i doskonale poradzi sobie z nią nawet początkujący ogrodnik. Pod jej uprawę wskazane są gleby piaszczysto-gliniaste, żyzne, bogate w próchnicę o pH 5–6,5 a stanowisko należy wybrać słoneczne.
Jabłoń rajska jest ciekawym krzewem dekoracyjnym bądź drzewkiem, bo zależy od sposobu jego prowadzenia. Wiosną pokrywa się niezliczoną ilością kwiatów a jesienią uroku dodają maleńkie, kuliste, bardzo dekoracyjne jabłuszka, które pojawiają się w ogromnych ilościach. Rajska jabłoń, podobnie jak inne gatunki jabłoni, pada ofiarą chorób grzybowych, które ograniczymy np. preparat...