Czosnek ozimy - sadzenie i pielęgnacja
Czosnku nie można sadzić po sobie ani po innych cebulowych. Należy odczekać 3–4 lata, by uniknąć chorób grzybowych czy szkodników tych samych gatunków roślin.
Ząbki sadzimy w rzędy oddalone od siebie o ok. 10 cm, zachowując taki sam odstęp w rzędzie. Umieszczamy je na głębokości ok. 6 cm i dokładnie przysypujemy ziemią. Regularnie odchwaszczajmy zagon, gdyż czosnek jest wyjątkowo wrażliwy na chwasty. Przy pieleniu ziemię delikatnie spulchniamy, a w razie potrzeby podlewamy. Czosnek nie jest wymagający co do wilgotności podłoża (podobnie jak cebula). Pamiętajmy też o obcinaniu u nasady pędów kwiatostanowych. Główki stają się wtedy większe, roślina nie traci energii na zawiązywanie kwiatów, a składniki pokarmowe trafiają do główek, a nie do kwiatostanów.
Ząbki sadzimy w rzędy oddalone od siebie o ok. 10 cm, zachowując taki sam odstęp w rzędzie. Umieszczamy je na głębokości ok. 6 cm i dokładnie przysypujemy ziemią. Regularnie odchwaszczajmy zagon, gdyż czosnek jest wyjątkowo wrażliwy na chwasty. Przy pieleniu ziemię delikatnie spulchniamy, a w razie potrzeby podlewamy. Czosnek nie jest wymagający co do wilgotności podłoża (podobnie jak cebula). Pamiętajmy też o obcinaniu u nasady pędów kwiatostanowych. Główki stają się wtedy większe, roślina nie traci energii na zawiązywanie kwiatów, a składniki pokarmowe trafiają do główek, a nie do kwiatostanów.
Co po zbiorze czosnku?
W lipcu czosnek powinien osiągnąć dojrzałość zbiorczą. Wykopujemy go z ziemi widłami szerokozębnymi, by nie pokaleczyć główek. Otrząsamy z ziemi i segregujemy, odrzucając uszkodzone lub zainfekowane. Te nieznacznie uszkodzone można spożytkować na bieżąco, chore wyrzucamy bądź zakopujemy bardzo głęboko. Przebrane główki dosuszamy w przewiewnym miejscu.
Po podsuszeniu obcinamy szczypior, a oczyszczone główki w skrzyneczkach wynosimy do suchego, przewiewnego pomieszczenia, o temp. ok. 5°C, by tam przetrwały zimę. Można również (jeśli nie obetniemy szczypioru) pleść główki w warkocze i powiesić.
Małgorzata Wyrzykowska