Zabezpiecz rośliny przed mrozem
W dni kwiatowe zabezpieczamy rośliny ozdobne. Na hortensje ogrodowe, magnolie, piwonie krzewiaste i inne ozdobne zakładamy osłony z włókniny, kaptury włókninowe lub chochoły. Byliny okrywamy stroiszami, czyli gałązkami z drzew iglastych, ściółkujemy suchymi liśćmi, wokół drzew i krzewów o płytkim systemie korzeniowym rozsypujemy ściółkę z trocin, kory i liści.
Jakie inne zabiegi musisz wykonać przed przyjściem zimy?
Obficie podlewamy rośliny zimozielone i również ściółkujemy rododendrony, wrzosy, wrzośce, ostrokrzewy, pierisy, mahonie, cyprysiki. Wokół pni magnolii rozsypujemy warstwę ściółki – najwrażliwsze na spadki temperatur są korzenie. Wszystkie ściółki rozkładamy po przymrozkach, gdy ziemia zamarznie choć na kilka centymetrów, by nie zwabić gryzoni, które często zasiedlają ściółki. Żywotniki kolumnowe należy związać sznurem wzdłuż całej wysokości. Podobnie postępujemy z trawami ozdobnymi, które związujemy w połowie wysokości. Sprawdzamy stan przechowywanych warzyw korzeniowych, wszystkie korzenie ze znakami zmian chorobowych czy uszkodzeń usuwamy. Tak samo postępujemy z cebulami, karpami czy bulwami przechowywanych roślin ozdobnych.
Młode drzewa owocowe należy zabezpieczyć przed sarnami i zającami, zakładając opaski do wysokości co najmniej 80 cm. W czasie zimy sprawdzamy ich stan i w razie potrzeby naprawiamy uszkodzenia. Zabezpieczamy, owijając słomą, pnie drzew owocowych wrażliwych na mróz, np. brzoskwinie, morele.
Jak co miesiąc od pełni po nów, czyli od 1 do 7 i od 23 do końca miesiąca, czas sprzyja drobnym remontom, porządkom, wietrzeniu i przepierkom. Po nowiu księżyc sprzyja wypiekom ciast i mięs, a to ważne z uwagi na przygotowania świąteczne. Od I kwadry po pełnię warto wybrać się na ryby.
Młode drzewa owocowe należy zabezpieczyć przed sarnami i zającami, zakładając opaski do wysokości co najmniej 80 cm. W czasie zimy sprawdzamy ich stan i w razie potrzeby naprawiamy uszkodzenia. Zabezpieczamy, owijając słomą, pnie drzew owocowych wrażliwych na mróz, np. brzoskwinie, morele.
Jak co miesiąc od pełni po nów, czyli od 1 do 7 i od 23 do końca miesiąca, czas sprzyja drobnym remontom, porządkom, wietrzeniu i przepierkom. Po nowiu księżyc sprzyja wypiekom ciast i mięs, a to ważne z uwagi na przygotowania świąteczne. Od I kwadry po pełnię warto wybrać się na ryby.
Małgorzata Wyrzykowska
(Fot. Pixabay)
(Fot. Pixabay)