Od pełni po nów to czas sprawdzania osłon założonych na rośliny i ewentualne ich naprawienie. W dni z temperaturami powyżej zera, w czasie bezśnieżnym, przekopujemy rabaty i zagony w warzywniku zaprawione wcześniej kompostem lub obornikiem, pozostawiając wysztorcowane skiby. Szczególnie jest to ważne przy glebach ciężkich.
Rośliny pozostające na wolnym powietrzu w donicach i pojemnikach ustawiamy w miejscu osłoniętym od zimnych wiatrów i zacisznym, podlewamy je obficie i owijamy agrowłókniną, matami słomianymi lub folią perforowaną, a pojemniki okładamy styropianem, który działa jak termos. Te rośliny wymagają podlewania, więc pamiętajmy o nich podczas całej zimy i w dni odwilży dostarczmy wody. Gdy tylko wierzchnia warstwa ziemi przymarznie, rośliny okrywamy stroiszem z gałązek drzew iglastych i obsypujemy warstwą liści.
Rośliny pozostające na wolnym powietrzu w donicach i pojemnikach ustawiamy w miejscu osłoniętym od zimnych wiatrów i zacisznym, podlewamy je obficie i owijamy agrowłókniną, matami słomianymi lub folią perforowaną, a pojemniki okładamy styropianem, który działa jak termos. Te rośliny wymagają podlewania, więc pamiętajmy o nich podczas całej zimy i w dni odwilży dostarczmy wody. Gdy tylko wierzchnia warstwa ziemi przymarznie, rośliny okrywamy stroiszem z gałązek drzew iglastych i obsypujemy warstwą liści.
W dni kwiatu warto jeszcze posadzić w pojemnikach rośliny zimozielone czy ozdobne, jak ostrokrzew, ognik, skimia czy irga. Gdy spadnie śnieg, należy strząsać go z roślin. Natomiast tuje kolumnowe owijamy sznurkiem. W dni liścia, podczas bezmroźnej i bezśnieżnej pogody, dołujemy pory i jarmuż. Układamy je w rowkach jeden obok drugiego i obsypujemy ziemią do takiej wysokości, by części zielone, czyli liście, pozostawały nad powierzchnią. Dodatkowo obsypujemy je liśćmi czy okrywamy stroiszem. Dzięki temu łatwiej da się je wyjąć z ziemi na bezpośredni użytek.
Sprawdzamy stan przechowywanych w piwnicach czy innych pomieszczeniach kłączy, karp czy cebul. Odrzucamy te chore bądź uszkodzone. W bezmroźne dni owocu zbieramy owoce jarzębiny, dzikiej róży i przeznaczamy na wino bądź nalewki. Czas od pełni po nów sprzyja porządkom.
Czas od nowiu to czas pieczenia. Bardzo dobrze, bo to okres przedświąteczny i budzi nadzieję na wyrośnięte, smaczne wypieki. Np. piernik, który musi swoje odleżeć, dobrze jest upiec przed pełnią, czyli przed 3 grudnia. W dni pełni i nowiu warto wybrać się na wędkowanie. W tym czasie ryba bierze.
Czas od nowiu to czas pieczenia. Bardzo dobrze, bo to okres przedświąteczny i budzi nadzieję na wyrośnięte, smaczne wypieki. Np. piernik, który musi swoje odleżeć, dobrze jest upiec przed pełnią, czyli przed 3 grudnia. W dni pełni i nowiu warto wybrać się na wędkowanie. W tym czasie ryba bierze.
Małgorzata Wyrzykowska