Po pierwsze - zadbaj o trawnik
W ogrodzie zacznijmy miesiąc od pielęgnacji trawnika, wygrabmy filc, stare źdźbła traw, a tam gdzie są ubytki, wysiejmy nasiona. W pierwsze dni z symbolem owocu uzupełnijmy nasadzenia krzewów owocowych, borówki, maliny, porzeczki, a także poziomki. Warto od razu rozłożyć ściółki, by uniknąć kłopotów z pieleniem i nie tylko.
Jeśli gdzieś na roślinach dostrzeżemy kolonie mszyc, warto spryskać je wodą z dodatkiem mydła potasowego Himal, stosując 1 łyżkę mydła na 1 litr wody. Jeśli nie poskutkuje, do następnego zabiegu dodajmy łyżkę denaturatu.
Ostatni dzwonek na siew marchwi i buraków
W dni z symbolem korzenia warto zająć się wysiewem marchwi, buraków ćwikłowych, pietruszki i pasternaku. To ostatni dzwonek. W miejscach, gdzie rośliny już rosną, należy je przerwać, pozostawiając je co 5 cm. Dni kwiatowe poświęcamy rabatom.
Możemy uszczknąć wierzchołki rozsady, która się ukorzeniła. Wówczas uzyskamy rośliny krępe, bardziej rozkrzewione, z dużą ilością pąków kwiatowych. Szczególnie ten zabieg przyda się aksamitkom, nagietkom, cyniom, lwim paszczom i komosie. W dni liściowe zbieramy i suszymy liście pokrzywy na zimowe herbatki, do potraw, a w stanie sypkim i oczywiście jako podstawę naparów do ochrony roślin. W ogrodzie wysiewamy endywie, koper, letnie sałaty i bazylię.
Przygotuj gnojówkę z pokrzywy
W szklarni lub pod osłonami wysiewamy stewię i trawę cytrynową. Robimy gnojówki z pokrzywy i traktujemy nią rośliny, dostarczając cennych składników dolistnie. W dni owocowe przypadające w „zimnych ogrodnikach” możemy wysiać nasiona ogórków i dyń, nasiona fasoli szparagowej oraz cukrowej kukurydzy.
W nów warto wyskoczyć na ryby. Tuż po nowiu zasilmy rośliny ozdobne, szczególnie te kwitnące, stosując nawozy w aplikatorach. To również korzystny czas na sadzenie pelargonii, surfinii i werben, a także wszystkich gatunków doniczkowych i rabatowych. W dni liściowe wysadzamy na zagony kalarepę, kalafiory, kapustę. Warto postępować jak nasi rodzice, którzy korzenie kapustnych zamaczali w krowieńcu z gliną. Przycinamy rukolę i mizunę, ten zabieg zmusi je do ponownego wypuszczenia liści.
Małgorzata Wyrzykowska