Cykorię właśnie tego dnia, by dała nam dorodne korzenie. Wolne miejsce po zebranych warzywach zagospodarujmy, wysiewając poplony, m.in. żółty i biały nostrzyk. Należy do rodziny bobowatych, czyli wiąże wolny azot z powietrza, a także jest rośliną miododajną. Jako poplon można również wysiać grykę, która jest rośliną fitosanitarną.
Dni kwiatu w lipcu to czas na dosadzanie bylin
W dni kwiatu dosadzamy byliny, kwitnące krzewy i drzewa oraz dzielimy irysy. Dbamy o azalie, rododendrony, pierisy, ponieważ właśnie teraz zawiązują pąki kwiatowe na następny sezon.
Czas na kalarepę, szczypior z myślą o zbiorach na jesień
Dni liścia sprzyjają wysiewom kalarepy, szczypiorku (również podziałowi jego karp), sałat i jarmużu z myślą o jesiennych zbiorach. To również dni sadzenia iglaków, bylin, drzew i krzewów o ozdobnych liściach. To odpowiednia pora na sadzenie traw dekoracyjnych.
Lipiec to czas na letnie cięcia
Dni owocu przeznaczmy na letnie cięcie jabłoni, grusz oraz winorośli. Po pełni w dni kwiatu czas na wycinanie przekwitłych kwiatostanów ostróżek, bodziszków, szałwii. Tym sposobem zmobilizujemy je do ponownego kwitnienia. Okulizujemy róże, dzielimy irysy i piwonie. W dni liścia pielęgnujemy trawniki, kosimy, wertykulujemy, usuwamy trwałe chwasty, nawozimy. Nastawiamy gnojówki roślinne do zasilania gleb oraz oprysków przeciwko chorobom i szkodnikom. Masę kompostową polewamy wyciągami roślinnymi z rumianku, skrzypu, pokrzywy. W dni owocu czas na porzeczki, borówki, maliny, wiśnie i robienie przetworów.
Zadbajmy o ochronę naszych ogrodowych plonów
Pryskamy pomidory, ogórki, winorośl przeciwko szkodnikom oraz chorobom grzybowym. Czas na ściółkowanie rabat korą i zrębkami. Wyrwane chwasty posłużą jako ściółka utrudniająca kiełkowanie chwastów. Jeśli jest pora po opadach, warto spulchnić glebę, by ją przewietrzyć, a przy okazji zniszczyć jaja ślimaków złożone w glebie. Bardzo groźne są żarłoczne mszyce, przędziorki, gąsienice atakujące owoce. Konieczne są zatem opryski na szkodniki oraz mączniaka, a na zarazę szczególnie, gdy jest chłodno i mokro. W dni korzenia przerywamy marchew, pietruszkę i pasternak, po czym pryskamy Bioczosem, by zmylić połyśnicę marchwiankę.
Artykuł kazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 26/2022 na str. 64. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.
fot. pixabay