Lutowe cięcie krzewów owocowych
Tnąc krzewy porzeczek i agrestów, możemy uzyskać sztobry. Prowadząc cięcie drzew owocowych, możemy zabezpieczać rany rakowe w przypadku chorób kory. Dokładnie wycinamy porażone miejsce do zdrowego drewna i smarujemy maścią ogrodniczą lub farbą emulsyjną z dodatkiem preparatu grzybobójczego, np. Funabenu. Poszukujemy pędów porażonych mączniakiem, a także białych oprzędów bawełnicy korówki. Wycinamy je i niszczymy. Na pniach zakładamy opaski lepowe przeciwko szkodnikom wędrującym z ziemi ku koronie.
Poświęć uwagę drzewkom owocowym
W dni owocu wykonujemy też oprysk drzew pestkowych preparatami miedziowymi przeciwko chorobom grzybowym, zlewając dokładnie całe drzewa. Szczególną uwagę poświęcamy morelom, brzoskwiniom i nektarynkom, które padają ofiarą kędzierzowatości liści brzoskwiń. Zabieg wykonujemy podczas suchej i ciepłej pogody.
Wysiej nasiona na kiełki
W dni z symbolem liścia warto wysiać nasiona roślin na kiełki, które uzupełnią naszą dietę o tej porze roku. Na mikrolistki możemy, oprócz tradycyjnych nasion słonecznika, lucerny czy rzodkiewki, wysiać buraki, cebulę lub groszek – nie tylko w kiełkownikach, lecz także kuwetkach wypełnionych ziemią. Uprawa tych roślin na kiełki na ciepłym parapecie to kwestia kilku dni. Do połowy miesiąca jest odpowiedni czas do przesadzania roślin doniczkowych – zarówno ozdobnych z liści, jak i kwiatów. W dni kwiatu rozpoczynamy uprawę lewkonii, begonii, żeniszków i lobelii.
Co robić, kiedy nadejdzie odwilż?
W czasie odwilży podlewamy rośliny zimozielone. W piwnicach i przechowalniach sprawdzamy stan karp, cebul i kłączy. Te z oznakami chorób odrzucamy, by nie infekowały pozostałych. W drugiej połowie miesiąca ponownie bielimy pnie drzew. Szykujmy naczynia i skrzynie pod nowe uprawy. Szorujemy je przy użyciu mydła Himal, najlepiej czosnkowego, które doskonale odkaża, a szklarnie i tunele dezynfekujemy dymem z ziół. Trzecia dekada lutego sprzyja zakładaniu wysokich grządek i ciepłych inspektów ogrzewanych fermentującym obornikiem. Dwa ostatnie dni lutego przeznaczamy na wysiew rzodkiewki, sałat, kopru, rukoli, posadzenie cebuli i szczypiorku, a na domowym parapecie korzeni pietruszki na natkę.
fot. pixabay
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 5/2023 na str. 94. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.