Zbieramy warzywa korzeniowe
W dni korzenia kończymy zbiory ziemniaków i zaczynamy zbierać warzywa korzeniowe: seler, marchew, pietruszkę, buraki. Z części warto zrobić sałatki warzywne na zimowe zapasy. Pietruszka i skorzonera mogą pozostać na zagonie. Podobnie topinambur, którego bulwy podbieramy, a wykopujemy tuż przed spodziewanymi mrozami.
W dni kwiatowe sadzimy jesienne kwiaty, dekorujemy pojemniki, porządkujemy rabaty z przekwitłych jednorocznych roślin ozdobnych, ścinamy przekwitłe kwiatostany, zasilamy kompostem, ściółkujemy i zbieramy nasiona. Sadzimy byliny, drzewa i krzewy ozdobne, rabaty uzupełniamy cebulowymi.
W dni liścia wysiewamy szpinak i koper zimowy z myślą o wiosennych zbiorach. Wysiewamy roszponkę i zimowe odmiany sałat. Być może trzeba będzie rozważyć przykrycie ich agrowłókniną, by nie narażać na działanie mrozów. Dosadzamy krzewy i drzewa o ozdobnych liściach i pędach, uzupełniamy bądź zakładamy żywopłoty. Pamiętamy również o ciekawych pnączach, jak winobluszcz, przywarka, rdest, winorośl japońska.
W dni liścia wysiewamy szpinak i koper zimowy z myślą o wiosennych zbiorach. Wysiewamy roszponkę i zimowe odmiany sałat. Być może trzeba będzie rozważyć przykrycie ich agrowłókniną, by nie narażać na działanie mrozów. Dosadzamy krzewy i drzewa o ozdobnych liściach i pędach, uzupełniamy bądź zakładamy żywopłoty. Pamiętamy również o ciekawych pnączach, jak winobluszcz, przywarka, rdest, winorośl japońska.
Kiszenia kapusty i koszenia traw czas
W dni nowiu odpoczywamy od prac ogrodowych. Dni liściowe sprzyjają dalszym zasiewom. Kontynuujemy podlewanie zimozielonych różaneczników, pierisów, ostrokrzewów, co pozwoli im na przetrwanie zimy. Zbieramy i kisimy kapustę oraz kosimy trawniki, a skoszoną trawą możemy wyściółkować krzewy i drzewa.
Dni owocowe drugiej połowy miesiąca sprzyjają sadzeniu drzew i krzewów owocowych. Pamiętajmy, by przed umieszczeniem rośliny w ziemi zasilić dołki kompostem, a także umieścić paliki i przywiązać do nich drzewka. Nadal zbieramy jabłka i gruszki. Po pierwszych przymrozkach czas na owoce dziko rosnące – głóg, dziką różę, berberys. Apogeum sprzyja trwałości soków i konfitur, a także fermentacji wina owocowego. Z zakładaniem zabezpieczeń czekamy na zapowiedź silniejszych mrozów. Sprawdzamy stan agrowłóknin, kapturów do zabezpieczania roślin.
Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie: Pixabay
Zdjęcie: Pixabay