Czas na trawniki
Zakładamy trawniki. Wykładamy ściółki z kory, trocin – ze względów estetycznych i aby uchronić glebę przed utratą wilgoci. Zbieramy i niszczymy ślimaki, którym sprzyja duża wilgotność panująca nocą i właśnie teraz wykazują największą aktywność.
Czas na przetwory z przydomowych zbiorów
Pierwsze dni owocu to przede wszystkim zbiory owoców – jabłek, gruszek, śliwek, borówek, a także warzyw: cukinii, dyni, pomidorów, melonów, oberżyny, papryki. Zróbmy z nich przetwory. Koniec miesiąca z symbolem owocu to czas sadzenia truskawek, porzeczek, agrestu, aronii, borówek, malin, winorośli. Wyrwane chwasty z ogrodu i ściętą trawę z trawników warto wykorzystać na ściółkę pod krzewy i drzewa owocowe. Przy sprzyjającej pogodzie przeprowadzamy cięcie drzew pestkowych.
Czas na sadzenie roślin cebulowych
W dni kwiatu sadzimy krokusy, ranniki, narcyze, cesarskie korony, przebiśniegi. Ścinamy przekwitłe kwiatostany, czym niektóre rośliny pobudzimy do ponownego kwitnienia. Zakładamy wrzosowiska, sadzimy byliny. W dniu perygeum sadzimy cebule kwiatowe i nowe sadzonki, gdyż sprzyja to tworzeniu korzeni. Poszukajmy ciekawych odmian ranników, rudbekii, puszkinii, liliowców, szałwii.
Czas na walkę z gryzoniami i ślimakami
W dni korzenia zbieramy marchewkę, pietruszkę i buraki do spożycia bezpośredniego i sadzimy czosnek ozimy. Czas na walkę z gryzoniami, wykładanie ściółek, pielenie, a także spulchnianie gleby. Płytkie motyczkowanie pozwoli na podsychanie wierzchniej warstwy utrudniające kiełkowanie chwastów i wylęganie ślimaków. Warto świeżo ściętą trawę składać na sterty w kilku miejscach ogrodu. Będą doskonałym schronieniem dla ślimaków, a my je wówczas pozbieramy i zniszczymy. Ostatnie dni liścia, przypadające na trzecią dekadę, kończą sezon siewu traw i zakładania trawników. Ogławiamy brukselkę, dzięki czemu przyspieszymy wzrost główek, a plon będzie większy i lepszej jakości. To także dni siewu mieszanek na zielony nawóz, np. gorczycę, żyto, łubin, facelię, a także sadzenia drzew i krzewów ozdobnych z liści. Zasilamy murawy nawozami mineralnymi z pominięciem azotowych.
Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie: Pixabay
Zdjęcie: Pixabay