Jakie wymagania glebowe mają karczoch i kard?
Kard, zwany również karczochem hiszpańskim, jest łudząco podobny do karczocha, ale częścią jadalną tego warzywa są bielone, mięsiste ogonki liściowe. Obie rośliny mają również takie same wymagania klimatyczno-glebowe. Do uprawy nadają się gleby o dużej zawartości próchnicy, głęboko uprawione, wilgotne i żyzne, o pH na poziomie 6,0–7,2. Kard najlepiej uprawiać w pierwszym roku po oborniku.
Uprawiamy go z siewu wprost do gruntu lub z rozsady. Dziś na produkcję rozsady jest już za późno, lecz wysiew do gruntu można realizować do połowy maja. Jednak im wcześniej, tym lepiej. Ważne, by w razie przymrozków mieć pod ręką agrowłókninę do ewentualnego nakrycia siewek.
Jak siać kard?
Należy wykopać dołki w rozstawie około 1 m × 1 m o średnicy i głębokości 25–30 cm, następnie wypełnić je 20-centymetrową warstwą obornika i przykryć warstwą ziemi kompostowej. Do każdego z dołków należy włożyć po trzy nasiona kardu na głębokość 6 cm, a po zasypaniu ziemią podlać. Gdy siewki osiągną fazę pięciu liści właściwych, usuwa się najsłabsze, pozostawiając najsilniejszą. Jeżeli w ...