Kiedy siać lubczyk?
Są dwa terminy wysiewu nasion. Jeden to wiosenny w marcu – kwietniu do doniczek bądź skrzyneczek, drugi to koniec sierpnia – początek września wprost do gruntu.
Po jakim czasie kiełkuje lubczyk?
Z siewu wiosennego lubczyk kiełkuje po około 20 dniach, z jesiennego – wiosną następnego roku. Lepsze warunki do kiełkowania ma jednak jesienią. Ponieważ nasiona szybko tracą zdolność kiełkowania, najlepiej wysiać je tuż po zbiorze na głębokość 1,5 cm w rzędach co 30 cm. Na domowy użytek wystarczą 2–3 rośliny. Inną metodą rozmnażania jest podział karp. Karpy starych egzemplarzy przecina się szpadlem na mniejsze części, wykopuje i sadzi na nowym stanowisku. Jest to uciążliwe, gdyż stary lubczyk ma mocne korzenie, które trudno wydobyć z podłoża. Podziału karp dokonujemy w maju i czerwcu. W jednym miejscu roślina może rosnąć nawet 12 lat.
Lubczyk, inaczej zwany maggi, preferuje stanowisko słoneczne, choć półcień też toleruje. Odpowiednia dla niego jest gleba o pH 7–7,5, żyzna bądź przeciętna, próchniczna, przepuszczalna, głęboko uprawiona, pulchna i o dużej zawartości składników pokarmowych. Nie lubi gleb suchych, zlewnych, gliniastych i kwaśnych. Lubi dodatek popiołu drzewnego z grilla lub kominka. Od połowy maja do lipca do nawożenia stosujemy nawozy naturalne, m.in. gnojowicę z pokrzyw, ściółkowanie kompostem lub ekologiczny nawóz granulowany do warzyw i owoców.
Czy lubczyk to roślina wieloletnia?
Lubczyk jest rośliną wieloletnią o bardzo intensywnym aromacie, liściach głęboko powycinanych. Jest bliskim krewnym selera. Dorasta do 1,5–2 m wysokości. Ma proste, puste łodygi, które wyrastają z kłącza w drugim roku uprawy. W pierwszym roślina tworzy rozetę liści. Może stać się doskonałą dekoracją ze względu na wyjątkowe, atrakcyjnie wyglądające liście. W lipcu i sierpniu pojawiają się żółte kwiaty zebrane w baldachy, które nie należą do zbyt imponujących. Aromat liści jest korzenny i intensywny, smak to połączenie słodyczy, kwasu i goryczy z nutką ostrości.
Jakie zabiegi korzystnie wpływają na uprawę lubczyku?
Korzystnym zabiegiem w kolejnych latach uprawy przed zimowaniem jest cięcie. Ostrym nożem przycinamy pędy tuż nad ziemią, a następnie obsypujemy go kompostem bądź słomiastym obornikiem. Dzięki tej okrywie korzeń lubczyku przetrwa nawet największe mrozy, a rozłożona wiosną ściółka dostarczy porcji składników pokarmowych i próchnicy. Jeżeli zaniechamy cięcia, to części zielone i tak zanikną, by wiosną wznowić wegetację, więc lepiej obciąć i wykorzystać. Ściółkowanie to również ważna sprawa, bo dzięki temu gleba nie traci wilgoci, którą bardzo sobie ceni lubczyk, szczególnie w pierwszym roku uprawy.
Dlaczego lubczyk żółknie?
Jeśli lubczyk zaczyna żółknąć, to znaczy, że ma zbyt mokro, zbyt kwaśne lub za ciężkie podłoże, które nie sprzyja uprawie roślin zielnych. A jeżeli lubczyk powoli rośnie lub w ogóle nie chce rosnąć, to możliwe, że ma za sucho lub odczuwa braki składników odżywczych, czyli zbyt ubogie stanowisko.
Przeczytaj również:
Małgorzata Wyrzykowska