StoryEditorogród

Mibuna, mizuna i komatsuna - warto postawić na mało znane warzywa liściowe

01.09.2022., 18:09h
Wszystkie wymienione rośliny należą do rodziny kapustowatych i określane są jako kapusty japońskie. Mają ładny pokrój, ciekawe liście, które nadają się do tworzenia orientalnych sałatek o niepowtarzalnym smaku.

Wszystkie wymienione rośliny należą do rodziny kapustowatych i określane są jako kapusty japońskie. Mają ładny pokrój, ciekawie liście, które nadają się do tworzenia orientalnych sałatek o niepowtarzalnym smaku. Oprócz tradycyjnych warzyw liściowych przydatnych na sałatki, jak sałata, cykoria czy kapusta, warto sięgnąć po coś nowego.

Japońska mibuna nie lubi upałów

Mibuna jest rośliną przyprawową, podobną do mizuny, ale charakteryzuje ją nieco ostrzejszy, musztardowy smak. Częścią jadalną mibuny są długie, smukłe liście w kształcie włóczni, które można dodawać do sałatek, lekko obgotowywać czy dodawać do zup. Jej uprawę rozpoczynamy pod koniec lata, najlepiej od połowy sierpnia, i prowadzimy do końca września. Roślina nie sprawia problemów w uprawie, ale nie lubi letnich upałów, dlatego jej wysiew poleca się właśnie, teraz, gdy miną najgorętsze dni. Mibuna preferuje glebę żyzną, przepuszczalną i jest wdzięczna za zaprawienie obornikiem lub kompostem przed siewem. Lubi słoneczne stanowisko. Nasiona umieszczamy w dobrze doprawionej, pulchnej glebie na głębokości ok. 0,5 cm w rzędzie co 10–20 cm, natomiast odstępy między r...

Pozostało 74% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. listopad 2024 11:00