Wszystkie wymienione rośliny należą do rodziny kapustowatych i określane są jako kapusty japońskie. Mają ładny pokrój, ciekawie liście, które nadają się do tworzenia orientalnych sałatek o niepowtarzalnym smaku. Oprócz tradycyjnych warzyw liściowych przydatnych na sałatki, jak sałata, cykoria czy kapusta, warto sięgnąć po coś nowego.
Japońska mibuna nie lubi upałów
Mibuna jest rośliną przyprawową, podobną do mizuny, ale charakteryzuje ją nieco ostrzejszy, musztardowy smak. Częścią jadalną mibuny są długie, smukłe liście w kształcie włóczni, które można dodawać do sałatek, lekko obgotowywać czy dodawać do zup. Jej uprawę rozpoczynamy pod koniec lata, najlepiej od połowy sierpnia, i prowadzimy do końca września. Roślina nie sprawia problemów w uprawie, ale nie lubi letnich upałów, dlatego jej wysiew poleca się właśnie, teraz, gdy miną najgorętsze dni. Mibuna preferuje glebę żyzną, przepuszczalną i jest wdzięczna za zaprawienie obornikiem lub kompostem przed siewem. Lubi słoneczne stanowisko. Nasiona umieszczamy w dobrze doprawionej, pulchnej glebie na głębokości ok. 0,5 cm w rzędzie co 10–20 cm, natomiast odstępy między r...